Стрелба край коледния базар в Страсбург: има жертви и ранени (обновена в 07:54 ч.)

OFFNews 11 декември 2018 в 22:13 8464 3

Трима* души са убити и 12 са ранени при стрелба край коледния базар в Страсбург. Шестима са в критично състояние.

Стрелецът е избягал и в момента полицията го издирва. Смята се, че той е ранен в ръката.

По информация на France Info нападателят е 29-годишен. Le Figaro пише, че той е Шериф Шекат, роден в Страсбург. Има френско гражданство. Осъждан е във Франция и в Германия. В затвора се радикализирал, по данни на полицията.

Във вторник сутринта полицията се е опитала да го арестува в дома му по дело за въоръжено нападение, но той успял да избяга. Тази вечер стреля по минувачи на Place Kléber. 350 служители на службите за сигурност са по петите му.

По информация на Би Би Си единият от убитите е турист от Тайланд.

Френското вътрешно министерство призовава гражданите в Страсбург да не излизат навън заради "сериозното събитие в сигурността". Публичните събирания са забранени.

Сградата на Европейския парламент в Страсбург е затворена и никой няма право да влиза или да излиза във връзка с информацията за стрелба в града, съобщи в Туитър евродепутатката Ева Кайли. Това означава, че Европейският парламент е задействал протокола си за извънредни ситуации.

Френската полиция разследва стрелбата близо до коледния базар като терористичен акт. 29-годишният нападател фигурира в списъка на френското разузнаване като потенциално опасно лице. 

Министърът на вътрешните работи на Франция пристигна в Страсбург. Кристоф Кастанер съобщи, че Франция повишава степента на тревога и засилва охраната на коледните базари. Засилва се и граничният контрол.

Президентът Еманюел Макрон поднесе съболезнованията си към близките на жертвите. "Цялата солидарност на нацията е насочена към Страсбург, към жертвите и техните семейства", написа Макрон в Туитър след съвещание в кризисния щаб на френското МВР.

*Първоначалната информация за четвърта жертва бе опровергана от властите.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

11024

2

Комита

12.12 2018 в 10:50

Нали вече се казваше "Зимен базар"? :D

29216

1

Лопе де Вега

12.12 2018 в 09:16

Честито Рождество Христово от Мохамед и неговата мирна религия!