Студентка и внучка на оцелял от Холокоста обрала Аушвиц

OFFNews 19 юли 2017 в 19:39 7356 0

Снимка Reuters

Израелска студентка по изкуства и внучка на оцелял от Холокоста си призна, че е взела материали от Аушвиц за проекта по дипломирането ѝ в Ерусалим.

Според израелския вестник "Yedioth Ahronoth" музеят в бившия концентрационен лагер ще повдигне обвинения срещу Ротем Бидес, която си взела вещи въпреки изричното указание, че на посетителите е забранено да правят това.

Снимки от изложбата на 27-годишната студентка в колежа Беит Берл показват взетото от Аушвиц. В своя защита Бидес казва, че почувствала нуждата да го направи.

"Почувствах, че трябва да го направя. Милиони хора са убити на базата на "морални" закони в определена страна, под определен режим. И ако това са законите, аз мога да отида там и да действам според моите собствени закони... Законите се правят от хора, а моралът е нещо, което се променя във времето и в различните култури... Аз съм трето поколение от Холокоста насам и не казвам, че ми е позволено да го направя, защото дядо ми е бил в Аушвиц. Просто задавам въпроси. Притеснявам се, че след като всички оцелели са си отишли, геноцидът започва да се превръща в мит, а не може да се възприема така".

Нейният академичен ръководител - художникът Михал Нааман - оправдава действията ѝ:

"От гледна точка на това, което се опитва да направи, не мисля, че в действията ѝ има нещо лошо. От друга страна, усилията ѝ да премахне бариерата, която ни отделя от отвращението, което предизвикват събитията от Втората световна война, и по-специално към евреите, е нещо, което изкуството прави понякога.

"Нека да кажем, че тя не е откраднала, а е взела доказателство, чрез което може да се почувства съпричастна. Това нито е лошо, нито е манипулативно. Тя успява да създаде уникална среща между изкуството и отминало събитие, което е било обвито в много думи, символи и представяния."

От "Аушвиц-Биркенау" обаче искат Израел да гарантира връщането на предметите.

"Това е болезнено и скандално. "Аушвиц-Биркенау" е защитена територия, която свидетелства за трагедията на Холокоста и Втората световна война, която трябва да бъде запазена за следващите поколения. Трудно е да си представим, че кражбата може да бъде оправдана по какъвто и да е начин, дори заради изкуството", се казва в изявление на музея.

Това не е първият път, в който някой краде предмети от Аушвиц. Най-известният случай е от 2009 година, когато беше откраднат металният надпис "Arbeit macht Frei" над входната врата.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови