Суперциклон удари Индия и Бангладеш, най-малко 24 души са загинали

OFFNews 21 май 2020 в 13:45 2965 0

Мощният циклон "Амфан" удари Индия и Бангладеш и отне живота на най-малко 24 души, съобщи "Гардиън". 

Този циклон е най-мощният от 20 г. насам. Той нанесе множество материални щети - повалени са дървета, улични стълбове, светофари, съборени са къщи, автомобили, а улиците са под вода. 

Милиони хора са без електричество от вчера. Мрежите на мобилните оператори също не работят. 

Властите в щата Западна Бенгалия определиха циклона като по-голямо бедствие от коронавируса. Според тях скоростта на вятъра е била 190 км/ч. 

Към този момент властите в Бангладеш очакват доклади за положението в Сундарбаните, най-голямата мангрова гора, която е обект от световното наследство на ЮНЕСКО. В нея живее и застрашения вид бенгалски тигър.

"Амфан" е първият суперциклон в Бенгалския залив от 1999 г., когато друга мощна буря причини смъртта на над 9000 души.

Още вчера в Индия и Бангладеш беше стартирана подготовка за осигуряване безопасността на милиони хора заради предупреждения за наближаващата стихия. Само в Бангладеш 2,2 милиона души трябваше да напуснат домовете си. Евакуацията беше затруднена заради коронавирусната пандемия. За да може да се спазват правилата за дистанция, са необходими голям брой приюти за спешни случаи.

Смята се, че вчерашната реакция за евакуацията на повече от 3 милиона души е предотвратила множество жертви. 

Единствено в индийския щат Западен Бенгал са реагирали своевременно, там десетки хиляди полицаи и доброволци са участвали в евакуациите с лодка и автобус.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови