Сводка на войната, 22 март 2023 г.: Защо Москва се страхува от боеприпасите с обеднен уран

Александър Леви и Катрин Гишар 22 март 2023 в 19:45 14217 4

Снимка The Drive

Русия се опитват да сплашат хората с този случай, защото се опасяват, че слабо защитената й бронирана техника ще стане още по-уязвими след тази доставка.

Сводка е проект на двама журналисти от авторитетното френско издание Курие Интернасионал (Courrier International, част от групата на Le Monde), Александър Леви и Катрин Гишар. Има за цел осветляването на войната в Украйна и нейните последици за Европа. Публикува се в Телеграм на френски език и от началото на 2023 г. на български (линк тук).

Защо Москва се страхува от боеприпасите с обеднен уран. Новината, че Великобритания ще достави на Украйна снаряди с обеднен уран заедно с танковете си "Чалънджър", вбеси руското ръководство. Самият Владимир Путин, както и неговият министър на отбраната, предупредиха за ескалация на конфликта, като отново размахаха опасността от ядрена война. Всъщност обедненият уран няма нищо общо с ядрените оръжия: според военни експерти той се използва в противотанковите снаряди поради високата си плътност и способността си да пробива броня. Радиоактивното му въздействие се счита за "незначително" за околната среда, но остава токсично и потенциално канцерогенно. В Украйна смятат, че от Русия се опитват да сплашат хората с този случай, защото се опасяват, че слабо защитените им танкове ще станат още по-уязвими след тази доставка. "Когато се спомене думата "уран", това веднага предизвиква опасения за радиация, особено сред украинците, които са преживели Чернобил", казва военният експерт Павло Лакийчук.

Бахмут, капан за "Вагнер"? Колкото и невероятно да звучи, украинският командир Денис Ярославски свидетелства от Бахмут за "добрия морал" на украинските бойци, които от месеци отбраняват този град, превърнат в руини. Те дори наскоро са получили подкрепления. Според него хората на "Вагнер", които твърдят, че държат 70% от Бахмут, са във все по-лошо положение, тъй като са изложени на флангови атаки по време на украинското контранастъпление, което според него скоро ще настъпи. Той дава и своя прочит на писмото, изпратено вчера до Сергей Шойгу от шефа на "Вагнер" Евгений Пригожин, който впрочем казва точно същото, преди да призове за помощ руската армия. Въпреки това, с оглед на наблюденията си и информацията, получена на място, Денис Ярославски е убеден, че руското военно командване възнамерява да "погребе" "Вагнер" в Бахмут, като по този начин накара шефа му да си плати за критиките и обидите, на които беше редовно подложено от него. "Тези неща не могат да бъдат забравени и рано или късно се плащат", казва той.

Ракети Х-59, изстреляни по Одеса. Вечерта на 21 март руската армия изстреля и три ракети Х-59 от изтребители Су-35, действащи от Черно море, по Одеса - стратегически град, който обаче е сравнително незасегнат от бомбардировки от началото на войната. Според командването на украинските военновъздушни сили две от ракетите са били свалени от тяхното ПВО, а третата е попаднала в сграда, принадлежаща на украинската църква, като е ранила четирима души. Влиятелният руски телеграфен канал "Рибар" смята, че целта на тези електронно управляеми ракети е било малкото военно летище Школни, откъдето излитат реактивните безпилотни самолети Ту-141 "Стриж" (съветско производство) и китайските (модифицирани) "Могун-5", предназначени за удари по Крим. Съобщава се, че неотдавнашната атака срещу Дянкой, при която е унищожена пратка с ракети "Калибр", е стартирала оттук. Според "Рибар" тази украинска атака е била само "генерална репетиция" за много по-мащабна такава. Въпреки това не са известни щетите, причинени от това, което този път изглежда да е руски превантивен удар срещу Школни.

Ще се обади ли Си Дзинпин на Зеленски? Посещението на китайския президент в Москва приключи днес, без той да е разговарял с Володимир Зеленски, противно на обявеното по-рано. Според дипломатическия съветник на Кремъл Юрий Ушаков е малко вероятно той да направи това днес или утре, тъй като китайският лидер е "твърде зает". Той дори се усъмни, че телефонният разговор изобщо ще се състои, тъй като "китайската страна" не е повдигнала въпроса в Москва. "Дали този разговор ще се състои, или не, няма никакво значение за Русия в настоящия контекст", добави влиятелният съветник, който често е представян като истинския шеф на външната политика на Кремъл. Под "актуален контекст" той със сигурност имаше предвид пълното съвпадение на възгледите за войната (никога не наричана с нейното име) в Украйна, демонстрирано в Москва от Путин и Си Дзинпин. Сега за Китай, който мечтаеше да популяризира своя "план" за мир в Украйна, става трудно да се представи като безпристрастна страна, обобщава американският източник.

Линк телеграм-канала на Svodka на френски език

Линк към телеграм канала на български език

Можете да подкрепите проекта "Сводка" тук

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

22548

4

dolivo

25.03 2023 в 14:20

Свинец-2 са руски боеприпаси използвани от руските танкове и са със сърцевина от обеднен уран.

Така че крадеца вика дръжте крадеца.

1215

3

Lyubo

22.03 2023 в 23:02

До Миризливко:
Вижте за обеднения уран това от украинския блогер Шарий, когото не може никой да обвини в симпатия кък Русия и е ненавиждан от руските блогери-пропагандисти:
https://www.youtube.com/watch?v=lRd01SECFYc

-7195

2

vovchik

22.03 2023 в 22:06

M113 не е от най-защитените, така е.

1067

1

StinkingSonOf

22.03 2023 в 21:45

Москва прати войниците си да копаят окопи около Чернобил. Не се страхува от обеднения уран. Страхува се от модерните танкове.