ЦРУ иска да свали Мадуро, обяви външният министър на Венецуела в Москва

OFFNews 06 май 2019 в 15:06 2606 1

Снимка Архив/Нова тв

Опитите за сваляне от власт на президента на Венецуела Николас Мадуро са част от план на американското Централно разузнавателно управление, заяви в Москва венецуелският външен министър Хорхе Ареаса, цитиран от ТАСС и БТА.

"Това е целта на плана на ЦРУ съвместно с опозицията във Венецуела. Той се свежда до сваляне на правителството на Мадуро и присвояване на природните богатства на страната ни, още повече, че тези богатства се контролират от народа ни в резултат на социалистическа революция. Именно това се опитваме да избегнем. Не искаме венецуелският народ да страда", каза Ареаса. Той добави, че държавното ръководство на Венецуела се е обърнало към държавния секретар на САЩ Майк Помпейо с искане за диалог.

"Не е нужно да се действа силово, не е нужен държавен преврат, имаме демократични институции, настъпи време за диалог. Нека администрацията на САЩ разреши на венецуелската опозиция да седне с нас на масата за преговори", каза Ареаса.

На 30 април група военни във Венецуела се обяви на страната на опозиционния лидер Хуан Гуайдо, а след това в страната се състояха масови антиправителствени демонстрации. При сблъсъци със силите на реда бяха убити четирима души, а стотици бяха ранени. По данни на неправителствени организации на 30 април и 1 май са задържани най-малко 240 демонстранти.
Възможно е да бъде увеличен численият състав на групата руски военни специалисти, които работят във Венецуела в рамките на военнотехническото сътрудничество, заяви Ареаса.

В края на март във Венецуела пристигнаха два самолета с руски военнослужещи. Руският външен министър Сергей Лавров тогава заяви, че руските военни са на територията на Венецуела за ремонт на техника в рамките на споразумение за военнотехническо сътрудничество между Москва и Каракас, отбелязва ТАСС.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови