Целта ни е въпросът с името на Македония да се реши до юни, обяви Заев

OFFNews 01 март 2018 в 19:12 3292 0

Целта ни е да решим проблема с името на Македония преди срещата на Европейския съюз през юни, на която се очаква да получим дата за начало на преговори за присъединяване към ЕС. Това заяви македонският премиер Зоран Заев след среща на премиера Бойко Борисов с председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер и лидерите на страните от Западните Балкани. 

Заев посочи, че проблемът с името на Македония съществува от много години и не е лесен, но сега има добри шансове той да се реши, като колкото по-бързо се случи това - по-добре. 

Заев не поиска да издаде подробности около преговорите, но обяви, че трябва да се избере позиция, която ще потвърди това, че Република Македония е част от историческа Македония, като все пак трябва да се зачитат фактите. 

"Правителството на България демонстрира сериозно лидерство в региона за евроинтеграцията на Западните Балкани. Аз съм убеден, че гражданите на всички 6 държави високо ще оценят усилията на България, включително премиерите и президентите, които бяхме днес тук. Защото е достоен за уважение и фактът, че България отделя сериозно внимание за своите съседи и приятели", каза още  македонският премиер. 

На въпрос за общите проекти с България Заев обясни, че Македония е готова с проектите.

"Знаете, Бойко Борисов е практичен човек, иска да говори за конкретни неща – проекти и пари. Всичко това, разбира се, зависи от това доколко регионът е подготвен. Ние даваме приоритет на Коридор номер 8 и използваме и средствата на европейската банка за отсечката от Крива Паланка до българската граница и получихме 70 млн. грант за това. Вече говорим и с ЕБВР, за да получим следващия транш за свързването на София и Скопие с жп линия, буквално до Черно море. Също работим и за отсечката от Кичево до Лин, Албания, което на практика ще свърже Адриатическо с Черно море. Целта е целият този регион да бъде отворен", обясни той. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови