Цензура ли е това? Фейсбук премахва събития срещу мерките срещу COVID-19

OFFNews 21 април 2020 в 09:55 7827 5

Фейсбук заяви, че ще премахне страници и събития, призоваващи за организирането на протести, които нарушават държавните закони за социално дистанциране в САЩ по време на пандемията от коронавирус.

Компанията заяви, че вече е премахнала постове и призиви за събития срещу блокадите в Калифорния, Ню Джърси и Небраска след консултации с правителствата на отделните щати.

Протести срещу блокадите се проведоха в редица щати в САЩ в неделя, а стотици протестиращите нарушиха мерките за социално дистанциране в противовес на ограниченията, предназначени да спрат разпространението на коронавируса и да спасят животи.

Подобни събития, които „опровергават насоките на правителството за социално дистанциране, не са разрешени във Фейсбук“, заяви говорител на компанията в понеделник.

Пред телевизия ABC, основателят на социалната мрежа Марк Зукърбърг беше попитан дали организацията на протестите срещу блокадите в платформата представлява „вредна дезинформация“.

“Ние го класифицираме като вредна дезинформация и го сваляме”, каза Зукърбърг и добави, че дебатите за политиката няма да бъдат задушени.

Премахването на събитията предизвика обратна реакция от страна на консерваторите, сред които Доналд Тръмп – младши, който обвини Фейсбук в нарушаване на свободата на словото. Татко му, американският президент също изрази подкрепа за протестите, като предположи, че „някои губернатори са отишли твърде далеч“ при поставянето на ограничения върху живота. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

12182

4

sawall

21.04 2020 в 14:40

Цензура е и какво? Фейсбук е частна компания и не е обвързана съв свободата на словото, по начина по който то е защитено в конституцията на САЩ. Никой не може да ги задължи да хостват нещо, което не ги кефи, и не са длъжни (по закон) да дават причина дори. Аз съм съгласен с тях в конкретния случай, но след 2 часа могат да започнат да ограничават други неща. Ей там е проблемът.

5712

3

tough

21.04 2020 в 13:38

Цензура е, разбира се. Те и всички закони са цензура, понеже ограничават хората в една или др. степен.

3700

2

fordo1

21.04 2020 в 11:39

Естествено, че е цензура в най-чист вид. Дали е частна или държавна няма никакво значение.

3000

1

wreathbro

21.04 2020 в 10:16

Фейсбук е частна медия и има своята редакционна политика.