Ексклузивно Със сълзи: Свалиха Росен Желязков от председателското място в предпоследния ден на 49-ото НС

Циклонът Нефели: Наводнения в Гърция, българи сигнализираха, че бедстват

OFFNews 27 юни 2018 в 08:43 7482 0

Снимка bTV

Циклонът "Нефели" донесе поройни дъждове и наводнения в съседна Гърция. На много места в страната паднаха над 50 литра на квадратен метър, предаде бТВ.

Два сигнала от бедстващи българи в Северна Гърция са постъпили снощи в българското дипломатическо представителство в Солун, съобщи консулът ни Чавдар Агайн за програма "Хоризонт" на БНР.

"Първите са ги извадили от местност с бунгала до Ормос Пангиас и са ги преместили на безопасно място, а до другите са стигнали малко по-късно, при едно село - Метангици. Там ситуацията вече се е била успокоила и българите са предпочели да останат на място. Те днес ще търсят варианти да си тръгнат със свои познати от България, защото колите им не са в движение", каза консулът ни в Солун Чавдар Агайн и препоръча на българите да не тръгват към Гърция в следващите 3 дни.

Най-тежко е положението на полуостров Халкидики, където властите искат обявяване на бедствено положение. Има материални щети, но не и пострадали.

В Ситония са наводнени къщи, мазета и магазини. Край Никити придошлата вода е наводнила пътищата, повличайки контейнери за смет и едно превозно средство. Допълнително реката при град Агиос Николаос е преляла и е спряла трафика.
Няколко домове в град Каналия са наводнени. В Кересия няколко къщи са евакуирани като предпазна мярка.
Трафикът е прекъснат заради проливните дъждове по пътя Атина-Тива и Атина-Коринт.

Обилни валежи имаше и в централната част на страната. В района на Каналия реки излязоха от коритата си, като наводниха десетки къщи и оставиха пътища под вода. Противопожарните служби получиха множество сигнали за наводнени приземни етажи и блокирани шофьори.

Подобрение на времето се очаква в петък.

Съветът на Външното министерство към българските граждани е да се избягва пътуване към Гърция през следващите дни.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews