Ципрас на посещение в Македония, заведе голяма бизнес делегация

OFFNews 02 април 2019 в 16:17 1836 0

Снимка AFP

Гръцкият премиер Алексис Ципрас е на първото си посещение в Скопие след смяната на името на Македония.

"Гръцкият и македонският народ са приятелски народи и показаха на Европа и на света, че със смелост и желание изглеждащото до вчера невъзможно, днес е реалност", заяви Ципрас на съвместна пресконференция с македонския премиер Зоран Заев.

Алексис Ципрас подчерта историческото значение на днешната визита в Скопие като пример за добросъседство в името на сигурността на Балканите. 

Трябва да тичаме и да бързаме, защото вече изгубихме три десетилетия, трябва да прескочим всички пропасти, да се опитаме от история на войните и разделението да преминем към сътрудничество и растеж, коментира Алексис Ципрас, цитиран от агенция МИА и БТА.

Ципрас подчерта, че Гърция ще продължи да подкрепя Северна Македония в усилията ѝ да продължи необходимите реформи и да стане членка на Европейския съюз.

Той припомни, че преди месеци Гърция беше първата страна, ратифицирала протокола за присъединяване на Северна Македония към НАТО, и съобщи, че днес двете страни подписват меморандум за разбирателство във връзка с процеса на интеграция на страната в ЕС.

Най-важната тема на днешната среща със Заев, по думите на Ципрас, е била икономиката. Той посочи, че води със себе си голяма бизнес делегация от Гърция, а в Северна Македония и досега, въпреки трудностите, са работили много гръцки предприемачи. Ципрас съобщи, че е формиран координационен комитет за сътрудничество на двете страни.

Гръцкият премиер каза още, че Северна Македония и Гърция са подписали договор за отбрана, който е доказателство за волята на Гърция да помогне в изграждането на отбранителните капацитети на Северна Македония, включващи обучението на кадри, отбранителната индустрия, военното разузнаване и въздухоплаването.

Подписан е и договор за отварянето на нов граничен пункт между Промахон и Майден. Ще бъде създаден и Висш съвет за сътрудничество между двете страни.

По време на визитата бяха подписани договори за сътрудничество в областта на търговията, транспорта, пограничното сътрудничество и енергетика.

Гръцкият енергиен министър заяви, че Атина има интерес за разширяване на газовата и петролната връзки между Гърция и Северна Македония. 

От опозицията в Атина критикуваха визитата на Ципрас, като посочиха, че тя не може да донесе ползи за Гърция и има за цел само да вдигне рейтинга на управляващата партия СИРИЗА.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови