Тела лежат по улиците в Индонезия, спасителите ровят под отломките с голи ръце с надеждата за оцелели

За ден броят на загиналите се увеличи повече от два пъти и надхвърли 800. Засегнатите са 1 милион и 600 хиляди души

OFFNews 30 септември 2018 в 16:30 14378 1

Снимка AP

Полицаи изнасят тялото на една от жертвите на цунами в Палу, Индонезия.

Тела лежат по улиците в Индонезия, ранените са в палатки, защото болниците са разрушени. Комуникациите са прекъснати, мародери плячкосват магазините, силни вторични земетресения люлеят страната от петък, когато остров Сулавеси бе ударен от земетресение с магнитуд 7.5 и шестметрова вълна цунами.

За ден броят на потвърдените жертви се увеличи повече от два пъти. Днес властите обявиха, че загиналите са най-малко 832-ма при 405 потвърдени вчера. Окончателният брой може да наброява хиляди, предупреди вицепрезидентът Юсуф Кала.

Засегнатите са милион и шестстотин хиляди души, обяви Червеният кръст.

На фона на трагичните новини обаче дойде и една щастлива: жена бе открита жива между развалините на хотел в Палу. Предпазил я матракът в стая на седеметажния хотел.

Мнозина остават заклещени под отломки на срутени сгради. Спасители ги разчистват с голи ръце с надеждата да открият живи хора в град Палу. Голяма част от 335-те хил. му жители са изчезнали, успешно бяха извадени 24, затиснати под остатъците от хотел.

"Отчаяно се нуждаем от машини, с които са разчистим отломките. Хората ми са на терен, но е невъзможно да разчитаме само на физическата им сила", сподели ръководителят на спасителната операция Мохамад Сяуги пред AFP. Има опасения и за град Донгала, където пораженията все още не са ясни.

Оцелелите в Палу спят под открито небе, предупредени от властите да не се връщат в домовете си, които могат да ги погребат.

"Усеща се много голямо напрежение, всяка минута линейка пристига с още тела", казва Риса Кусума пред AFP - оцеляла жена, приютена с бебето си в евакуационен център.

Защо има толкова много убити?

Земетресението от 7.5 стана на дълбочина 10 км., точно до централния остров Сулавеси, в 18:03 ч. и предизвика цунами. Много хора бяха на плажа в Палу и се подготвяха за фестивал, когато вълната ги помете.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови