Тереза Мей обеща да подаде оставка, ако депутатите одобрят сделката за Брекзит

OFFNews 27 март 2019 в 20:29 3000 0

Британският премиер Тереза Мей обеща да подаде оставка, ако парламентът одобри споразумението за Брекзит. 

Мей е направила изявлението на среща с депутати от Консервативната партия. 

Според депутат, пожелал анонимност, тя не е дала точна дата, на която ще подаде оставка, но е намекнала, че това ще стане в разумни срокове. 

"Готова съм да напусна тази работа по-рано отколкото възнамерявах в името на това, което е правилно за нашата страна и за нашата партия", е заявила Мей, цитирана от Би Би Си.

По думите ѝ депутатите от Консервативната партия не искат тя да води следващата фаза от преговорите за Брекзит и затова няма да пречи.

"Знам, че някои хора се боят, че ако одобрите споразумението за оттегляне, ще приема това като разрешение да започна преговорите във втората фаза без необходимите дебати. Няма да го направя. Чух мнението ви. Но трябва да прокараме тази сделка и да проведем Брекзит", е казала тя. 

"Моля всички ви в тази стая да подкрепите сделката, за да изпълним историческия си дълг - да изпълним решението на британския народ и да напуснем ЕС по гладък и уреден път", е допълнила британската премиерка. 

Според експерти оставката на Мей може да се очаква през май. 

Ако Мей подаде оставка, това ще остави управлението в ръцете на партията ѝ. Подобен беше случаят през 2016 г., когато тогавашният премиер Дейвид Камерън подаде оставка след референдума за Брекзит. 

В този случай партията ще трябва да си избере нов лидер, който ще стане и премиер. 

Британските депутати провеждат днес серия от ориентировъчни гласувания по разнообразни варианти за развръзка на Брекзит. Те няма да имат задължителен характер за правителството. Срокът за решение по споразумението за излизането на страната от ЕС обаче изтича. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови