Тереза Мей обяви предсрочни избори на 8 юни заради Брекзит

OFFNews 18 април 2017 в 13:10 6970 2

Снимка Reuters

Британският премиер Тереза Мей обяви предсрочни избори на 8 юни. Тя ще внесе предложението в парламента утре, където трябва да бъде прието с мнозинство от две трети, за да стане факт.  

Мей обяви решението си в извънредно изявление, като подчерта, че решението е в името на стабилността и с цел да се премахне несигурността. 

По думите ѝ страната се нуждае от ясно, стабилно и силно лидерство след Брекзит.

Британският премиер подчерта, че нейните опоненти са изразили несъгласие с решението за Брекзит и хората трябва да вземат решение. 

Тя допълни, че решението е взето с неохота след заседание на кабинета и каза, че правителството има план за Брекзит, при който Великобритания ще може да контролира своите закони и граници, но ѝ е необходимо и политическо единство в Лондон, за да постигне това.

Премиерът призова всички партии в парламента да приемат предложението за предсрочни избори като предизвикателство. 

Тереза Мей направи изявлението пред сградата на правителството - на "Даунинг стрийт 10", което е необичайно и засили спекулациите за възможни предсрочни избори преди изявлението. 

Мей беше избрана за лидер на консерваторите и за премиер на мястото на подалия оставка след резултатите от референдума за Брекзит Дейвид Камерън.

До момента тя категорично отхвърляше идеята за провеждане на предсрочни избори и неведнъж е казвала, че Великобритания има нужда от период на стабилност след референдума.

Процедурата по Брекзит стартира официално на 29 март. 

Лидерът на Лейбъристката партия Джереми Корбин веднага обяви, че партията му ще подкрепи решението за предсрочни избори. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови