Тереза Мей официално вече не е лидер на консерваторите

OFFNews 07 юни 2019 в 20:55 2040 0

Тереза Мей

Снимка gov.uk

Британската премиерка Тереза Мей официално напусна поста лидер на Консервативната партия. За това тя информира парламентарния Комитет 1922, който обединява всички депутати от партията, включително тези, които не заемат постове в парламента и правителството, съобщава Би Би Си.

Във връзка с това „Комитет 1922“ обяви началото на издигането на кандидатурите за новия партиен лидер. Кандидатурите ще се приемат до 17 ч. по Гринуич в понеделник, 10 юни. След това партията ще огласи пълния списък на претендентите.

Тереза Мей ще остане начело на правителството, докато консерваторите изберат новия лидер. Очаква се изборът да бъде обявен през седмицата, която започва на 22 юли. Дотогава Мей ще изпълнява ангажиментите на лидер на консерваторите.

Към момента намерения да се борят за този пост са обявили 11 политици, съобщи неотдавна Би Би Си. Като най-вероятните кандидати за поста премиер британските медии сочат бившия външен министър Борис Джонсън, настоящия първи дипломат Джереми Хънт, екслидера на камарата на общините Андреа Лидсом и министъра на околната среда Майкъл Гоув.

На 24 май Тереза Мей обяви решението си да напусне ръководството на Консервативната партия и посочи дата за оставката си. Тя се позова на сложностите при изпълнението на решенията на избирателите, гласували за Брекзит. Мей оглави правителството след референдума. Макар преди тя да бе противник на Брекзит, впоследствие обеща да осигури процеса на излизането от ЕС. През 2018 г. тя съгласува условията за Брекзит с лидерите на ЕС, но британският парламент отхвърли три пъти тази сделка. Така се наложи напускането на Великобритания да бъде отложено за 31 октомври 2019 г.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови