Терористична атака в Кения отне живота на петима души, сред които и дете

OFFNews 07 януари 2020 в 18:26 1664 0

По време на атака на ислямистката групировка Аш Шабаб в Кения заблудени куршуми са отнели живота на петима души, сред които и дете, съобщават местните власти, цитирани от Асошиейтед прес.

В изявление на кенийската полиция се казва, че цел на нападанието е била телекомуникационна мачта в източния департамент Гариса близо до границата със Сомалия, където е базирана групировката, свързана с Ал-Каида. Патрулиращи полицаи са убили двама от екстремистите. 

Според властите след нападението са били иззети материали за изготвяне на бомби.

От декември Аш Шабаб е увеличила атаките си в Кения. В неделя тя нападна военна база, уби трима американски войници и унищожи пет американски самолета. Това е първото нападение на групировка срещу американски войски на територията на Кения. 

Африканското командване на въоръжените сили на САЩ (АФРИКОМ) заяви, че според тях атаката, извършена в момент на засилено напрежение в Близкия изток, не е свързана с Иран.

САЩ съобщиха, че са изпратени допълнителни войски за охрана на авиобазата "Манда бей" в крайбрежния департамент Ламу. Аш Шабаб заплаши, че ще отмъсти за разполагането на кенийски войски през 2011 г. за борба с екстремистите в съседна Сомалия.

Екстремистите често нападат полицаи и цивилни, включително автобуси и училища, основно в граничните райони.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!