Тони Блеър: Великобритания и ЕС да се готвят за нов референдум за Брекзит

OFFNews 14 декември 2018 в 11:57 5238 0

Тони Блеър

Бившият британски премиер Тони Блеър ще заяви днес на проява в Лондон, че Великобритания и Европейският съюз трябва да се приготвят за втори референдум за Брекзит, защото парламентът най-вероятно няма да одобри постигнатата от премиера Тереза Мей сделка за излизане от ЕС, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

По-малко от четири месеца преди посочената дата за Брекзит Мей отмени планираното гласуване в парламента на постигнатата с Брюксел сделка, след като призна, че депутатите най-вероятно ще я отхвърлят.

Обръщайки се към лидерите на ЕС в Брюксел, Блеър ги призовава да реформират блока, за да получи Великобритания по-силен стимул да остане негов член. "Сега е времето за подготовка. Парламентът трябва разумно да разгледа една по една различните възможности и да постигне съгласие за някоя от тях или за референдум, а Европа да гарантира, че ако Великобритания преосмисли позицията си,и тя ще е готова да преосмисли своята", пише в разпространената предварително реч на Блеър.

Едно предложение за реформиране на ЕС ще демонстрира, "че политическото ръководство на Европа и Великобритания са чули основните притеснения на гласувалите за Брекзит".

В речта на Блеър се казва също, че ако парламентът не може да вземе решение за съдбата на Великобритания, то депутатите трябва да оставят това решение на британския народ.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови