Тони Блеър оправда "ужасните последици" от войната в Ирак

OFFNews 07 юли 2016 в 16:01 4715 5

Свалянето на Саддам Хюсеин е имало ужасни последици, но те съответстват на случващото се в другите страни от Близкия изток, заяви бившият британски премиер Тони Блеър, оправдавайки намесата на кралството в Ирак. 

"Когато погледна към другите бойни полета в региона, се замислям: По-добре ли е в Сирия, отколкото в Ирак? Не знам", каза колебливо силно критикуваният бивш премиер в интервю за Радио 4 на Би Би Си.

Лейбъристът не заяви категорично, че войната в Ирак е правилно или погрешно решение и остана без твърда позиция срещу обвиненията по негов адрес. 

Блеър призна, че често мисли за взетото решение и съжалява за много неща. Според него са допуснати грешки с планирането и справянето с военната интервенция, но все пак той не определи целия конфликт като неправилно решение. 

"Искрено вярвам не само, че действахме с добри мотиви. Направих това с добри намерения и искрено вярвам, че щяхме да сме в по-лоша позиция, ако не бяхме действали така. Може изобщо да не съм прав, изключително трудно е това да бъде преценено", каза Блеър.

Британецът призова за уважение спрямо позицията му, че Арабската пролет е можела да има различни последици без намесата в Ирак. Според него това е логичен аргумент и е само една от гледните точки. 

В даден момент ще е необходим задълбочен дебат относно справянето с проблема, различен от разговорите дали направеното е правилно, грешно, с добри или с лоши намерения, заяви Блеър. 

Относно публикуваното вчера писмо, изпратено от самия него до президента на САЩ Джордж Буш Младши, политикът коментира, че не е обещавал окончателно на американеца да се включи във войната. 

"Поехме пред САЩ много ясен ангажимент, че ще сме до тях при справянето с проблема", каза той. 

В секретното писмо, написано месеци преди началото на военните действия за сваляне на Саддам Хюсеин от власт, британецът се обръща към американския държавен глава с думите "Ще бъда с теб каквото и да се случи".

В доклада за британското участие в Ирак се казва, че правителството на Блеър е разчитало на невярна информация от разузнаването относно оръжия за масово унищожаване, с които разполага иракският лидер. 

Бившият премиер казва, че е трябвало да опровергае информацията, но вярвал в нея, защото Хюсеин вече е използвал тези оръжия срещи иракското население. 

Семействата на някои от 179-те британски войници, загинали в Ирак, както и политици от Острова, призоваха за подвеждане на Тони Блеър под отговорност. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

7506

5

Пуделът на Буш както всеки левичар се престара в сервилността.
Фактът,обаче, че подобен доклад е изобщо възможен дава надежда за света.

21668

3

Руслан

07.07 2016 в 23:44

Блейката нямаше никакъв избор, решенията бяха взети на друго място, той трябваше само да козирува.

25665

1

Victimized

07.07 2016 в 17:34

"Когато погледна към другите бойни полета в региона, се замислям: По-добре ли е в Сирия, отколкото в Ирак? Не знам",
Агония ! В Сирия не е по-добре сега , но определено беше много по-добре преди година-две , също така и Либия беше значително по добре . Но вие решихте ,че не са добре и отидохте да ги "реформирате" . Колониалната политика от миналото все още е в сила , този път не с поробване в буквалния смисъл както преди , но поробване чрез икономика , чрез борба за работни места , чрез глад и тероризъм .