Топ представител на ЕС отхвърли политиката на Джонсън за Брекзит

OFFNews 26 юли 2019 в 09:45 3103 0

Високопоставен представител на ЕС отхвърли политиката по Брекзит на новия британски премиер Борис Джонсън след първата му реч пред депутатите.

Джонсън заяви, че се посвещава да "отърве" страната от ирландския граничен контрол, който е основният препъникамък в преговорите. В коментар главният преговарящ от ЕС Мишел Барние заяви, че премахването на граничната защита е "неприемливо".

Джонсън разговаря по телефона и с председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер, който е подчертал, че договореното споразумение за излизането на Великобритания от ЕС е възможно най-доброто. Въпреки това - допълнил Юнкер - Комисията остава на разположение за разговори през следващите седмици.

Великобритания трябва да излезе от ЕС на 31 октомври и новият премиер обеща това да бъде сторено без ново отлагане. Как ще бъде уреден въпросът с границата между Северна Ирландия и Република Ирландия беше ключов въпрос при преговорите, които водеше предшественичката на Джонсън - Тереза Мей. Липсата на решение, което да удовлетворява и ЕС, и Великобритания в крайна сметка доведе до оставката ѝ.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови