Това със сигурност няма да се хареса на Москва

Дойче Веле 24 юни 2015 в 14:13 6260 12

Вече е официално: САЩ наистина ще разполагат танкове, артилерия и друго тежко въоръжение в Източна Европа, включително и в България. Потвърди го новият шеф на Пентагона Аштън Картър.

За първи път САЩ прехвърлят тежко оръжие в бивши страни-членки на Варшавския договор. Американска бойна техника ще получат трите балтийски държави, Полша, Румъния и България. По време на посещението си в Талин американският военен министър Аштън Картър поясни, че става дума за оборудване, необходимо на една тежка бригада - тоест, за няколко хиляди войници. Засега не се посочва кога точно ще бъде прехвърлена бойната техника. Според информации от литовското Министерство на отбраната, първите доставки ще започнат да пристигат в началото на 2016 година.

Заради Русия

По този начин Вашингтон реагира на събитията в Източна Украйна - и най-вече на загрижеността на източноевропейските страни от НАТО. Трите балтийски държави и Полша са съседи на Русия и откакто Крим бе анексиран, те настояват за разполагането на войски на НАТО на тяхна територия. "Единни сме, че трябва да защитим нашите съюзници. Но това не означава, че се стремим към разпалването на нова студена или гореща война с Русия", обяви в Талин американският военен министър.
Въоръжението ще бъде разположено в Източна Европа само временно и ще включва танкове, бронетранспортьори и артилерия, пишат редица германски издания. А както съобщи американският военен министър, Естония, Латвия, Литва, България, Румъния и Полша вече са се съгласили да приемат на своя територия такова военно оборудване. Техниката ще бъде разположена в различни бази и ще бъде използвана за обучение и военни маневри, увери шефът на Пентагона.

Отговорът на Москва

Разполагането на американска бойна техника в Източна Европа трябва да подобри отбранителната мощ на НАТО и най-вече на нашите съюзници по източния фланг, заяви още Картър. С това той потвърди неофициалните информации за намеренията на Вашингтон. Когато миналата седмица те станаха публично достояние, Москва обяви, че ще увеличи ядрения си арсенал с най-малко 40 нови междуконтинентални балистични ракети.

Но и НАТО се мобилизира: вчера в Брюксел генералният секретар на Алианса Йенс Столтенберг обяви, че заради кризата в Източна Украйна НАТО ще увеличи числеността на своите сили за бързо реагиране от 13 хиляди в момента на до 40 хиляди души в близко бъдеще. Освен това ще бъде създадена нова специална част от 5 хиляди души, които при нужда ще бъдат прехвърляни в кризисни региони в рамките на броени дни. Окончателното решение трябва да бъде взето от военните министри на страните от НАТО на срещата им в Брюксел, посочват германските медии.

Прехвърлянето на американска бойна техника в Източна Европа има за цел да успокои източноевропейците, като им покаже, че когато стане напечено, Америка е твърдо на тяхна страна, коментира германският "Ди Велт". В същото време това развитие вади на бял свят и една неприятна истина: повече от година след като Русия започна нова Студена война, Европа все още не е успяла да се позиционира в този конфликт. Без Америка тя не е в състояние да отговори на руските имперски амбиции, се казва в коментара на "Ди Велт".

Е. Лилов (ДВ, ДПА, ДЛР), Дойче Веле 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!