Тръмп: Брекзитът на Тереза Мей може да погребе търговската сделка със САЩ

OFFNews 13 юли 2018 в 14:44 3045 0

Британският премиер Тереза Мей с нетърпение очаква разговорите си с президента на САЩ Доналд Тръмп, за да му обясни преговорната позиция на своята страна по Брекзита, каза нейният говорител, цитиран от БТА. 

Тръмп разкритикува плановете на Мей в интервю за в. "Сън", публикувано в началото на визитата му във Великобритания.

В него американският президент каза, че така желаното от британския премиер споразумение за свободна търговия със САЩ може да се окаже невъзможно, ако предложенията на Мей за връзките с ЕС след Брекзита бъдат приети.

Интервюто на Тръмп бе публикувано броени часове преди разговорите между двамата лидери. В него американският президент каза, че вариантът за "мек Брекзит", изложен в съгласуваната от правителството на Мей Бяла книга, ще погребе бъдещото споразумение за свободна търговия между двете страни.

Бялата книга, представена вчера след дълго забавяне, излага на 98 страници плана на Великобритания за бъдещите й отношения с Европейския съюз, след като тя излезе от него.

Основните принципи, изложени в документа, бяха одобрени на заседание на британското правителство на 6 юли. Двама ключови членове на кабинета - министърът на външните работи Борис Джонсън и колегата му по въпросите на Брекзита Дейвид Дейвис, обаче подадоха оставка, защото смятат, че този план предвижда твърде големи отстъпки пред Брюксел и противоречи на волята на мнозинството от британците, изразена на референдума през 2016 г., припомня ДПА.

В интервюто си за "Сън" Тръмп заяви, че съжалява за оттеглянето на Джонсън, и изрази надежда той да се върне в даден момент. Президентът на САЩ дори си позволи да каже, че според него Борис Джонсън би бил "страхотен премиер", който "има необходимите способности да успее".

Кметът на Лондон Садик Хан, когото Тръмп обвини за ръста на престъпността в британската столица, реагира остро на интервюто. Президентът на САЩ упрекна Хан, който е мюсюлманин, за атмосферата и неотдавнашните терористични атаки в Лондон. Кметът на британската столица свърши "ужасна работа" в противопоставянето на тероризма, каза Тръмп.

Лейбъристът Хан каза днес, че тези обвинения са абсурдни. "Самата идея да свързваш ръста на престъпността с имиграцията от Африка според мен е абсурдна, и ние не трябва да мълчим, когато той (Тръмп) постъпва така", каза кметът на Лондон пред радио Би Би Си.

Лейбъристката партия разкритикува президента на САЩ за отношението му към британския премиер консерватор, предаде Асошиейтед прес.

Говорителката на основната опозиционна сила във Великобритания по външнополитическите въпроси Емили Торнбъри заяви, че е изключително грубо от страна на Доналд Тръмп да се държи по този начин. "Тя е неговият домакин. Как го е възпитавала майка му? Човек не бива да се държи по този начин", каза Торнбъри пред телевизия Ай Ти Ви тази сутрин.

По-късно говорителката на белия дом Сара Сандърс коментира, че Тръмп не е казал нищо лошо по адрес на Мей и че много я харесва и уважава.

Днес американският президент смекчи тона. "С Тереза Мей имаме много, много силна връзка", заяви Тръмп.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови