Тръмп: Не искам война с Иран

OFFNews 22 юни 2019 в 08:57 2653 0

При конфликт между САЩ и Иран ще последва "заличаване" с непознати пропорции. Това каза в интервю за Ен Би Си, цитарно от БНР американският президент Доналд Тръмп. Той обясни решението си да спре планирани въздушни удари срещу 3 ирански цели заради прогнозата, че те ще доведат 150 човешки жертви. Ударите е трябвало да бъдат отговор на свалянето на американски дрон над Ормузкия проток от иранска ракета.

Не се стремя към война (с Иран) и ако тя се случи, ще има разрушения, каквито още никой не е виждал“, отбеляза американският лидер. „Не се стремя към това“, повтори той. Тръмп заяви още, че САЩ не поставят никакви условия за започване на преговори с Иран.
„Те (иранците) не трябва да имат ядрено оръжие“, подчерта президентът. „Ако искат да говорят за това, добре.  В обратния случай няма да мине много време и ще потънат в условията на пропадане на икономиката им“, поясни той.

Според Тръмп наличието на евентуални жертви е направило американските действия неправомерни.

Иран твърди, че американският дрон е бил над въздушното пространство на Ислямската република и отговори на твърденията на Тръмп със заплахи към американските военни, разположени в района на Персийския залив. Нарастващото напрежение между Вашингтон и Техеран доведе до поскъпване с 10 процента на петрола.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови