Тръмп: След Линкълн аз направих най-много за чернокожите

OFFNews 03 юни 2020 в 08:05 4098 2

На фона на масовите демонстрации заради смъртта на афроамериканеца Джордж Флойд, президентът на САЩ Доналд Тръмп написа в Туитър, че администрацията му е направила повече за черната общност, отколкото който и да е друг президент след Абрахам Линкълн.

Имено по време на мандата на Линкълн през 1863 г. е отменено робството. 

"Моята администрация направи повече за черната общност от всеки президент след Абрахам Линкълн. Сенаторът Тим Скот прокара законодателство, гарантирано финансиране за HBCU (Историческите черни колежи и университети), Избор на училище, реформа в наказателното правосъдие, най-ниска безработица сред черните, бедност и процент на престъпност в историята", написа американският президент в Туитър.

Вчера самият Тръмп заплаши протестиращите с това, че ще изкара армията. 

В същото време протестите и вандалските прояви заради полицейската бруталност и расовата несправедливост се разпространиха в повече от 40 американски града, въпреки мерките на властите и въведения полицейски час.

В Орландо около 2 хиляди души се събраха на мирен митинг и се отправиха към кметството, а стотици се събраха пред мемориала на Линкълн във Вашингтон.

Част от хората носиха плакати с искане за справедливост и край на полицейското насилие. След трагичния инцидент стана ясно още, че полицията в Минеаполис ще бъде подложена на разследване. Междувременно трима полицаи от български произход са пострадали при безредиците в САЩ.

Отзвук на протестите има и в други части на света. На неразрешена демонстрация пред съд в Париж са се събрали повече от 20 хиляди граждани срещу полицейското насилие. Стигна се и до сблъсъци с полицията.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

10571

2

Hissarion

15.06 2020 в 11:24

Слава на Тръмпака! Имало е и по-некомпетентни шефчета в Щатите и някои от тях даже имат паметници у нас, но той е най-гръмогласно некадърен и заслужава признание!