Тръмп: Споразумението за Брекзит е чудесно за ЕС, но Великобритания няма да може да търгува със САЩ

OFFNews 27 ноември 2018 в 14:55 2569 0

Снимка EPA

Споразумението за Брекзит "звучи много добре за ЕС" и означава, че Великобритания няма да може да търгува със САЩ, заяви американският президент Доналд Тръмп, цитиран от Би Би Си.

В същото време, британското правителство подчерта, че Великобритания ще може да подпише търговски сделки с различните страни в света. Downing Street добави, че Мей е готова защитава предложението си за сделката за Брекзит в телевизионен дебат срещу лидера на лейбъристите Джеръми Корбин. Той най-вероятно ще се проведе на 9 декември - два дни преди парламентарното гласуване на споразумението за Брекзит.

Пред репортери пред Белия дом Тръмп каза: "Ако сега погледнете споразумението, Великобритания може да не е в състояние да търгува с нас. Това не би било добре и не мисля, че те са искали това“.

От страна Великобритания министър Дейвид Лидингън заяви, че коментарите на Тръмп "не са неочаквани" и преговорите по търговското споразумение със САЩ винаги ще са "предизвикателство".

„Преговорите със САЩ винаги са били трудни“, казва той пред радиото на Би Би Си. „Президентът Тръмп винаги е казвал съвсем ясно: "Аз поставям Америка на първо място". Е, очаквам британският премиер да постави британските интереси на първо място.“

Коментарите се появиха, след като Мей се противопостави на критиките за споразумението от депутатите от всички групи в парламента - настоявайки, че то ще позволи на Обединеното кралство да си възвърне контрола над законите, парите и границите.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови