Тръмп: Всички сме виновни за лошите отношения с Русия

OFFNews 16 юли 2018 в 21:03 3386 0

Президентите на САЩ и Русия Доналд Тръмп и Владимир Путин определиха като успешна първата им двустранна среща, която се проведе във финландската столица Хелзинки.

На пресконференцията след разговора им Путин първи взе думата. "Преговорите преминаха в откровена и делова атмосфера. Смятам ги за много успешни и полезни", каза той.

"Отношенията между Москва и Вашингтон никога не са били по-лоши. Това се промени преди около четири часа, убеден съм в това", каза Тръмп.

Президентът на САЩ определи като „много продуктивен“ диалога с Путин в Хелзинки. "Диалогът САЩ-Русия е в интерес на целия свят Дипломацията и сътрудничеството са за предпочитане пред конфликта и враждебността, диалогът между Русия и САЩ е в интерес на целия свят. Продуктивният диалог е добър не само за САЩ и Русия, но е добър и за целия свят", каза той, предава БГНЕС.

„Даже по време на напрегнатия период на Студената война, когато светът бе много по-различен, отколкото е сега, САЩ и Русия бяха в състояние да поддържат стабилен диалог. Но нашите отношения никога не са били по-лоши, отколкото в момента“, заяви Тръмп. "Студената война отдавна приключи, епохата на остро идеологическо противопоставяне между двете държави остана в миналото, обстановката в света кардинално се измени", каза руският лидер.

Според Тръмп и САЩ, и Русия са виновни за влошаването на двустранните отношения. „Мисля, че САЩ се държаха глупаво. Мисля, че всички се държаха глупаво. Трябваше отдавна да започнем този диалог. В действителност това влошаване се случи много преди аз да стана президент. Мисля, че за това можем да обвиняваме всички нас“, каза Тръмп.

Американският президент обяви, че смята руския лидер за свой съперник, но в добрия смисъл на тази дума. „Смятам, че думата съперник в този случай е комплимент“, уточни Тръмп.

Руският президент пък обяви, че страната му не се е намесвала в американския изборен процес и е готова да работи в рамките на съвместна група за кибербезопасност. Тръмп подчерта, че не е имал никакви споразумения с Русия. Причината за неговата победа на президентските избори през 2016 г. е „блестящата избирателна кампания“.

Руският президент призна, че позициите на Москва и Вашингтон за Крим се разминават, но за Русия "този въпрос е закрит".

Двамата президенти са се договорили за създаването на работна група с участието на водещи бизнесмени за развитие на икономическото сътрудничество. Според Путин Русия и САЩ могат да работят конструктивно за урегулирането на световните енергийни пазари. Той каза още, че Русия е готова да запази транзита на природен газ през Украйна, ако бъдат решение съществуващите проблеми.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови