Тръмп е уверен, че до края на годината ще има ваксина срещу COVID-19

OFFNews 04 май 2020 в 08:36 2196 1

Доналд Тръмп смята, че до края на годината ще бъде създадена ваксина срещу коронавируса, предаде CNBC.

"Напълно уверени сме, че до края на годината ще имаме ваксина срещу коронавируса", каза американският президент и увери, че се работи активно върху това. "Мисля, че много компании са близо (до ваксина - бел. ред.)", добави той.

В събота директорът на Националния институт по алергични и инфекциозни заболявания на САЩ Антъни Фаучи заяви, че американското правителство се надява до януари 2021 г. да има разработена ваксина срещу COVID-19, но и че лично той не може да гарантира това.

Тръмп отново напомни тезата си, че Китай заблудил международната общност за коронавируса и подчерта: "Мисля, че в това няма съмнение". "Искахме да се присъединим (към борбата с коронавируса) на много ранен етап, а те не искаха да го правим. Ще видите колко рано е било това", добави Тръмп.

"Аз лично смятам, че те са допуснали чудовищна грешка и не искат да си го признаят", подчерта американският президент.

Тръмп обясни, че САЩ ще се доверят на техните антибиотици и няма да се налага да разчитат на Китай в следващите две години. Според републиканците е "лудост" да се разчита на Китай, който е комунистически "противник", предаде телевизия "Фокс нюз". 

В края на миналата седмица бе издадено извънредно разрешение за използването на лекарство срещу ебола в борбата с коронавируса. Също тогава Тръмп обвини Китай, че искат той да загуби изборите тази година. 

В неделя броят на починалите от COVID-19 в САЩ надхвърли 67 000 души, но Тръмп изрази увереност относно възобновяването на икономиката в страната. Той добави, че иска училищата и университетите в страната му да подновят нормално учебните си занятия през септември.

Заразените в САЩ вече надхвърлят 1,1 милиона души. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови