Тръмп е взел решението за ликвидирането на генерал Солеймани въз основа на неточна разузнавателна информация

OFFNews 09 февруари 2020 в 17:09 4888 1

Ракетните атаки срещу американски цели в Ирак не са извършени от шиитските милиции, а от сунитски бойни части, принадлежащи към "Ислямска държава". Вашингтон обвини иранския генерал Касем Солеймани за тези действия. Смъртта на ръководителя на отдела за специални сили "Кудс", като част от Ислямския революционен гвардейски корпус (ИРГК), постави отношенията между САЩ и Иран на ръба на войната и мира.

Разузнавателната общност на Ислямска република Иран е предоставила на The New York Times неопровержими доказателства за неучастието на Касем Солеймани в ракетните атаки срещу американски военни бази в Ирак, пише руският опозиционен вестник “Независимая газета“, цитиран от Агенция "Фокус".

Решението да се ликвидира ген. Солеймани е било взето заради обстрела на 27 декември, в резултат на което загинаха американци във военновъздушна база К-1 близо до Киркук, в Северен Ирак. The New York Times съобщи, че "иракските военни и разузнавателни служители изказаха своите съображения за това кой е изстрелял ракетите ... заявявайки, че смятат, че е малко вероятно шиитските милиции, обвинявани от САЩ за нападението, да носят отговорност."

Иранският бригаден генерал Ахмед Аднан, началник на разузнаването на иракската федерална полиция, заяви, че отговорността за въпросните обстрели е на „Ислямска държава“. Администрацията на Тръмп не представи никакви доказателства, показващи, че иракската шиитска милиция „Катаеб Хизбулла“, която има връзки с Иран, е отговорна за нападението над американската база К-1в Ирак. Освен това тази формация отрича провеждането на подобна атака.

САЩ реагираха точно на тази ракетна атака няколко дни по-късно със смъртоносни авиационни удари по целите на „Катаеб Хизбулла“ в Ирак и Сирия, предизвиквайки опасна ескалационна спирала, която доведе Иран и САЩ до ръба на войната. На 2 януари военновъздушните сили на САЩ убиха Солеймани, като използваха високоточни боеприпаси от безпилотен летателен апарат.
Ударът бе извършен в Багдад по заповед на президента Доналд Тръмп.

След убийството на Солеймани, което беше широко осъдено като военен акт, Министерството на отбраната на САЩ направи изявление, в което твърди, без никакви доказателства, че именно той е организирал атаките срещу коалиционни бази в Ирак през последните няколко месеца, включително атаката на 27 декември, завършила със загинали и ранени военни и цивилни американски и иракски персонал. Както съобщава The New York Times: “Ракетите са изстреляни от мюсюлманския участък на сунитската провинция Киркук, известен с причастността си към идеалите на „Ислямска държава“.

Иранските военни подчертават, че формациите на „Катаеб Хизбулла“ не присъстват в провинция Киркук от 2014 г.

Освен това е известно, че 10 дни преди нападението на К-1 „Ислямска държава“ извърши три атаки срещу военни съоръжения, разположени в близост до въпросната база. Освен това през ноември и декември представители на иракското разузнаване изпратиха доклади до американците, предупреждавайки, че „Ислямска държава“ планира да атакува К-1.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

4006

1

yetti

10.02 2020 в 09:48

"американци във военновъздушна база К-1 ... в Северен Ирак"

Чий го дирят там? Унищожават държавата, за да крадат спокойно.