Тръмп готов да помогне на Русия срещу пандемията

OFFNews 07 май 2020 в 20:22 2265 0

Снимка Кремъл

Президентът на САЩ Доналд Тръмп в телефонен разговор с руския лидер Владимир Путин заяви, че САЩ са готови да окажат помощ на Русия в борбата срещу пандемията от новия коронавирус. Това се казва в писмено съобщение, разпространено от заместник-говорителя на Белия дом Джуд Дир след разговора между двамата държавни глави.

Той подчерта, че разговорът се e провел във връзка с честването на 75-годишнината от победата над Хитлеристка германия "Президентът Тръмп потвърди, че САЩ работят усилено, за да помогнат на американците и е готов да помогне на всяка държава в нужда, включително Русия", се казва в изявлението на Дир в Туитър.

Тръмп също обяви ангажимента на Вашингтон за контрол на оръжията, който включва както Русия, така и Китай, както и готовността на страната му да обсъди този въпрос, за да избегне надпреварата във въоръжаването. "Президентът потвърди, че САЩ са поели ангажимент за ефективен контрол върху оръжията, който включва не само Руската федерация, но и Китай, и също така очаква с нетърпение бъдещи дискусии по тази тема, за да се избегне скъпата надпревара във въоръжаването“, отбеляза той.

От официалното съобщението публикувано на сайта на руският президент се разбира, че САЩ са предложили да изпратят на Русия медицинско оборудване. Президентите на САЩ и Русия са разговаряли и за световния пазар на нефт.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови