Тръмп и Ким Чен-ун ще работят за Северна Корея без ядрени оръжия, но не е ясно как

OFFNews 12 юни 2018 в 12:30 3543 0

Американският президент Доналд Тръмп и севернокорейският лидер Ким Чен-ун обещаха да работят за Корейски полуостров без ядрени оръжия. В същото време Вашингтон пое ангажимента да предостави гаранции за сигурност на Пхенян, съобщи Ройтерс, цитирана от БТА. 

След края на срещата беше пуснато съвместно изявление, което обаче не даде много подробности как точно ще се случат тези обещания. 

"Президентът Тръмп пое ангажимент да предостави гаранции за сигурност на КНДР и председателят Ким Чен-ун потвърди своя твърд и непоколебим ангажимент към пълна денуклеаризация на Корейския полуостров", гласи текстът.

Тръмп каза, че процедурата по премахване на ядрените оръжия от полуострова може да започне "много, много бързо". Американският държавен секретар Майк Помпейо и севернокорейски представители ще проведат възможно най-скоро по-нататъшни преговори.

"Не е ясно дали по-нататъшни преговори ще изпълнят целта за денуклеаризация", каза Антъни Руджиро, старши сътрудник във вашингтонския мозъчен тръст Фондация за защита на демокрациите. По думите му същото се е говорело преди 10 години, когато САЩ се оттеглиха от преговорите, като не е направена и крачка напред.

Документът не споменава нищо за международните санкции, които бяха наложени на Северна Корея заради програмата й за ядрени оръжия. Никъде не се говори и за сключване на мирен договор. САЩ и Северна Корея воюват в Корейската война (1950-1953 г.) и технически все още са във война, тъй като конфликтът бе прекратен с обикновено примирие.

Двете страни постигнаха споразумение за връщане на тленните останки на военнопленници, включително незабавно репатриране на вече идентифицираните.

Ако съвместното изявление доведе до трайно размразяване на отношенията, това може да промени из основи ситуацията по сигурността в Североизточна Азия, също както визитата на американския президент Ричард Никсън в Пекин през 1972 г. доведе до промяна на Китай.

Но според Ли Нан, базиран в Пекин анализатор от китайски мозъчен тръст, срещата има само символично значение. "Твърде рано е да се нарече повратна точка в отношенията Северна Корея-САЩ", каза той.

След срещата Доналд Тръмп разговаря и с журналисти, като отговори на въпросите им, но отговорите също не дадоха повече яснота. 

Той каза, че двамата с Ким са готови да напишат нова глава в отношенията между САЩ и Северна Корея.

По думите му Ким е казал, че много скоро ще бъде унищожен севернокорейски полигон за ракетни изпитания.  Двамата с Ким са обсъдили накратко и темата човешки права.

Той добави, че севернокорейският лидер Ким Чен-ун е поел "непоколебим ангажимент" за пълно премахване на ядрените оръжия от Корейския полуостров, но санкциите срещу Пхенян ще останат в сила.

В същото време САЩ ще сложат край на съвместните военни учения с Южна Корея, смятани от северната й съседка за провокация. 

Помолен да обясни последното, Тръмп посочи, че военните учения са много скъпи. 

"Провеждахме военни учения в продължение на дълъг период от време, работейки с Южна Корея. Наричаме ги военни игри. Те са невероятно скъпи. Южна Корея допринася за тях, но не на 100%. Трябва да говорим с много държави за това да ни третират честно. Военните игри са много скъпи, ние плащаме за много от тях", обясни Тръмп. 

Той допълни, че тези военни учения са "много провокативна ситуация" за Северна Корея. "Преговаряме за много сложно споразумение... Мисля, че е неуместно да имаме военни игри", допълни президентът. 

На въпрос защо не е поискал повече гаранции от Северна Корея, Тръмп каза, че не е имало време да уговорят детайлите, защото бил в Сингапур само за един ден. 

Американският президент допълни, че по време на преговорите не е искал да се държи "заплашително" към Северна Корея. 

По думите му конфликт с Пхенян би довел до загубата на десетки милиони животи в Южна Корея, защото столицата Сеул е близо до границата със Северна Корея.

На въпрос защо тогава е заплашвал Северна Корея с "огън и ярост" в миналото, той отговори, че тогава това е бил подходящ език. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови