Тръмп искал бившият шеф на ФБР да спре разследване за руските връзки на Флин

OFFNews 17 май 2017 в 13:19 3291 0

Снимка EPA

Американският президент Доналд Тръмп е поискал от бившия вече директор на ФБР Джеймс Коми да прекрати разследването срещу Майкъл Флин, който бе съветник на държавния глава по националната сигурност, съобщи "Ню Йорк таймс", цитиран от БТА. 

Според изданието Тръмп е отправил искането си на среща в Овалния кабинет през февруари. Вестникът се позовава на служебна бележка, която Коми е написал малко след разговора.

Майкъл Флин подаде оставка ден след срещата на 14 февруари заради контактите си с руския посланик в САЩ Сергей Кисляк.

От Белия дом побързаха да опровергаят написаното. 

"Президентът никога не е искал от Коми или от когото и да е друг да прекратява каквито и да било разследвания, включително такова, свързано с генерал Флин", се подчертава в изявление на президентската администрация.

Пресслужбата посочва, че Тръмп многократно е изразявал мнението си, че генерал Флин е почтен човек, който е служил и защитавал страната.

Според сътрудник на Коми, който е видял служебната бележка обаче, подробностите по документа, описани от вестника, са верни, допълва Ройтерс.

Коми беше уволнен изненадващо миналата седмица. Малко преди това той споделил пред конгресмени, че се нуждае от повече ресурси за разследването за намесата на Русия на изборите в САЩ.

Самият Коми изразил мнение, че причина за уволнението е отказът му да засвидетелства безусловна лоялност към президента Доналд Тръмп. Според Коми той не се ползва с доброто отношение на Тръмп след обяд в Белия дом през януари - една седмица след встъпването в длъжност на Тръмп. По време на обяда президентът няколко пъти го попитал дали ще потвърди своята лоялност към него, на което Коми отговарял, че Тръмп може да разчита само на неговата честност.

Малко след уволнението на Коми Тръмп го предупреди в Туитър да не прави разкрития пред медиите. 

"Джеймс Коми по-добре да се надява, че няма записи на нашите разговори, преди да започне да прави разкрития пред медиите", написа Тръмп.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови