Тръмп изчетка пърхот от костюма на Макрон (видео)

OFFNews 24 април 2018 в 22:12 6863 2

Снимка EPA

Американският президент Доналд Тръмп изчетка пърхот от костюма на френския си колега Еманюел Макрон. 

Тръмп направи неочаквания жест пред операторите и фотографите в Овалния кабинет на Белия дом. 

"Имаме много привилегировани отношения. Даже сега ще махна този пърхот. Трябва да го направим безупречен. Сега е безупречен", каза Тръмп, докато изчеткваше костюма на френския президент. 

Макрон се посмути от случилото се, но само се засмя в отговор. 

След срещата Тръмп заяви, че може скоро да постигне разбиране с Макрон по иранското ядрено споразумение.

"Мисля, че водихме съдържателни обсъждания по Иран и с нетърпение очакваме да направим нещо. Можем поне да постигнем разбирателство помежду си много бързо. Мисля, че сме доста близо до такова разбирателство", каза Тръмп, цитиран от Ройтерс и БТА.

Тръмп предупреди Иран да не изпълнява заплахите си, че ще възобнови ядрената си програма.

"Ако рестартират ядрената си програма, ще имат по-големи проблеми от когато и да било досега", заяви Тръмп, без да обясни какво има предвид.

Според Тръмп това споразумение е "безумно и смехотворно", защото не взема предвид балистичните ракети или намесата на Иран в конфликти като тези в Йемен и Сирия.

Една от целите на визитата на Макрон във Вашингтон е да убеди Тръмп да не оттегля САЩ от иранското ядрено споразумение. Според френския президент дори да не е идеално, то е най-добрият шанс да бъде удържан Техеран от сдобиване с ядрено оръжие.

През последните дни Русия, Китай и Великобритания призоваха за запазване на споразумението, а в неделя Макрон повтори, че няма "план Б" да бъде спрян Иран от сдобиване с ядрено оръжие.

Визитата на френския президент е първото държавно посещение на чуждестранен лидер в САЩ от встъпването в длъжност на Доналд Тръмп. Въпреки разногласията им по множество въпроси Макрон прави всичко възможно за създаване на тесни отношения с президента на САЩ.

"Той ще е велик президент за Франция, предричам го", каза Тръмп за Макрон преди двамата да влязат в Овалния кабинет. Той добави, че френският президент "се справя чудесно".

В присъствието на френския си гост Тръмп обаче открито съжали, че му се налага да преговаря с ЕС по икономическите въпроси.

"Въпросът за търговския обмен с Франция е сложен, защото го има Европейският съюз. Бих предпочел да преговарям само с Франция", каза Тръмп.

"ЕС е много суров с нас. Имат митнически бариери, които са недопустими", заяви президентът на САЩ.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

14469

2

случайно прочетох

25.04 2018 в 12:38

Простащината му е присъща на Тръмп...

10571

1

Hissarion

25.04 2018 в 09:59

На Трамп му се ще да преговаря не с ЕС, а с малки държави, защото така те ще са в по-слаба позиция. Макрон е трябвало да му намести перуката, за да са квит. На каквото и да се е надявал от това посещение е получил само провокации, за които после Портокала да се хвали в следващата книга, която брандират с неговото име.