Тръмп изтегля Националната гвардия от Вашингтон, пада полицейският час в Ню Йорк

OFFNews 07 юни 2020 в 20:37 3634 0

Снимка EPA

Започна облекчаване на мерките за сигурност в САЩ на фона на сблъсъци между органите на реда и протестиращи срещу расизма след убийството на чернокожия Джордж Флойд от бял полицай при ареста му на 25 май. Мъжът бе задушен, след като униформеният Дерек Човин притиска врата му с коляното си близо 9 минути въпреки виковете на арестанта "Не мога да дишам!" и "Не ме убивай!".

Президентът Доналд Тръмп нареди днес Националната гвардия да бъде изтеглена от Вашитгтон, където бе разположена във връзка с многохилядните демонстрации. Ню Йорк сложи край на полицейския час след близо седмица.

Безредиците бяха заменени от основно мирни протести по целия свят срещу расизма и полицейската жестокост. Такива под надслов "Животът на чернокожите има значение" (Black Lives Matter) днес се проведоха в различни европейски държави, включително Испания, Великобритания, Италия, Белгия, Дания.

Обвиненият за убийството на Флойд полицей Дерек Човин беше уволнен. Още трима негови колеги бяха освободени и обвинени в съучастие. Погребението на Флойд е насрочено за вторник в родния му Хюстън - град, в който живее, преди да се премести в Минеаполис, където намира смъртта си. Очаква се кандидатът на демократите за президент Джо Байдан да отпътува за Тексас в понеделник за среща със семейството на Флойд, твърди Reuters. Днес Байдън разкритикува начина, по който президентът Доналд Тръмп се отнася към протестите. Твърди, че с думите си Тръмп подбужда към насилие, разпалва омраза и предизвиква разделение.

Часове преди критиките държавният глава обяви облекчаването на мерките в столицата с твърдението, че "всичко е под съвършен контрол". "Те ще се приберат у дома, но бързо могат да се върнат, ако е необходимо", предупреди той.

Миналия понеделник във Вашингтон имаше гневен протест пред Белия дом, провокиран от насилствено разпръсване на протест от полицията, за да може Тръмп да прекоси мястото, за да стигне до близка църква, където да позира за снимка с Библия в ръце.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews