Тръмп не иска да се прекръстват военните бази

OFFNews 11 юни 2020 в 12:04 2466 0

Президентът на САЩ Доналд Тръмп е категорично против идеята да бъдат прекръстени военни бази, носещи имена на генерали, свързани с Конфедерацията от време на Гражданската война, предаде АП.

Според Тръмп това е неуважение към войниците.

Дни по-рано министърът на отбраната Марк Еспър посочи, че е отворен за обсъждане на подобни промени. 

"Някои предложиха да се прекръстят 10 легендарни военни бази", каза Тръмп в Туитър. Той допълни, че тези бази са част от американското наследство и призова за уважение към армията.

Десет основни бази на сухопътните сили са разположени в южните части на страната и носят имената на бивши военни от силите на Конфедерацията. Така например базата Форт Браг в Северна Каролина, която е най-голямата в страната, носи името на генерал Бракстън Браг, известен преди всичко заради загубата на голямата битка за Чатануга през 1863 г. В Джорджия пък има база, кръстена на Хенри Бенинг, генерал, привърженик на робството, пледирал за запазване на робството в южните щати.

На фона на вълна от протести в САЩ срещу расизма и полицейското насилие се стигна и до предложението на председателя на долната камара на американския конгрес Нанси Пелоси за премахването на 11 статуи, свързани с Конфедерацията. 

Сред въпросните 11 статуи са и тези на президента на Конфедерацията Джеферсън Дейвис, на заместника му Александър Стивънс и генерал Робърт Лий. През XIX век по време на Гражданската война те се борят за отделяне на южните щати и запазване на робството в тях.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови