Тръмп обяви извънредно положение, за да построи стената на границата с Мексико (обновена)

OFFNews 15 февруари 2019 в 18:57 3216 0

Американският президент Доналд Тръмп обяви извънредно положение, за да построи стената на границата с Мексико. Той направи това в специално изявление, а веднага след това подписа и документа. 

Извънредното положение ще позволи на Тръмп да получи близо 8 млрд. долара за строежа на стената.

"Ще се изправим срещу кризата за националната сигурност на южната граница", каза Тръмп в изявлението си и допълни, че има инвазия на наркотици, банди и хора, което по думите му е недопустимо. 

"Всички знаят, че стените работят", подчерта президентът.  

Конгресът отказа да му предостави исканите от него средства за изграждането на стената. Вместо това бяха отпуснати 1,3 млрд. долара за охрана на границата. За да получи сумата, за която настоява, той ще обяви извънредно положение. 

Тръмп може да направи това по силата на специален закон от 1976 г., в който обаче не е посочено точно какво може да стане причина за обявяване на извънредно положение. Така това остава на тълкуването на екипа на президента.

Това обаче със сигурност ще изостри конлифкта му с Демократическата партия, която контролира долната камара на парламента. Демократите го предупредиха, че с този ход превишава конституционните си правомощия. 

Председателят на Камарата на представителите Нанси Пелоси подчерта, че ако Тръмп обяви извънредно положение, ще обмисли всички възможни опции за действие и може да оспори решението в съда.

Юристи също предупредиха, че такава стъпка е доста спорна, защото ще използва огромна сума от парите на данъкоплатците за цели, които  не са одобрени от конгресмени и сенатори.

Според закона Конгресът може да отмени решението, но само със съгласието на двете камари. Републиканците, контролиращи сената, обаче вероятно няма да подкрепят такава стъпка. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови