Тръмп обвини Китай, че е провалил търговското споразумение

OFFNews 09 май 2019 в 13:50 1885 0

Снимка Reuters

Американският президент Доналд Тръмп обвини Китай, че е провалил преговорите за търговско споразумение между двете страни.

"Те нарушиха сделката... Те не могат да го правят. Така че ще плащат", обяви Тръмп пред свои привърженици по време на митинг във Флорида.

Изявлението му дойде на фона на решението на Тръмп да повиши от утре митата върху китайския внос от 10 на 25%, като се очаква промяната да струва на Китай 200 млрд. долара. 

Китай пък обеща контрамерки, ако промяната влезе в сила. 

Днешното изказване на Тръмп допълнително увеличи напрежението между САЩ и Китай. Въпреки това днес по обяд предстоят търговски преговори в САЩ между двете страни.  

Тръмп подчерта, че ако САЩ и Китай не стигнат до споразумение, няма да има нищо лошо "да получаваме над 100 млрд. долара годишно".

Лайтхайзър публикува официално известие в сряда, че митническите ставки върху широк спектър от продукти като електрическо оборудване, машини, автомобилни части и мебели, произведени в Китай, ще бъдат увеличени до 25% в петък.

Митата върху китайски стоки на стойност 200 млрд. долара трябва да нараснат до 25% в началото на годината, но това беше отложено, след като преговорите между Китай и САЩ напреднаха. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови