Тръмп обвини Русия, че помага на Северна Корея

OFFNews 18 януари 2018 в 12:33 3209 3

Американският президент Доналд Тръмп обвини Русия, че помага на Северна Корея да си набавя стоки в нарушение на международните санкции, докато Пхенян с всеки ден е по-близо до създаването на ракета с голям обсег, която може да достигне САЩ.

"Русия изобщо не ни помага за Северна Корея. Това, с което Китай ни помага, се руши от Русия. С други думи, Русия компенсира част от това, което прави Китай", заяви Тръмп в интервю за Ройтерс, цитирано от БТА.

Тръмп изрази съмнение за ползата от преговори със севернокорейския лидер Ким Чен-ун, като не пожела да коментира дали е водил някаква комуникация с него.

Двамата си размениха обиди и заплахи през последните седмици, което изостри значително напрежението между страните. 

"Бих седнал (на масата за преговори), но не съм убеден, че това ще реши проблема", каза той, отбелязвайки, че миналите преговори със севернокорейците при неговите предшественици не са ограничили ракетната и ядрената програма на КНДР.

"Не съм убеден, че преговорите ще доведат до нещо смислено. Те разговаряха 25 години и се възползваха от нашите президенти, от нашите предишни президенти", каза Тръмп.

Американският президент похвали Китай за усилията да ограничи доставките на петрол и въглища за Северна Корея, но каза, че Пекин може да направи още много по отношение на Пхенян.

Той обаче заяви също, че изглежда Русия запълва празнините, оставени от китайците.

В края на декември Ройтерс съобщи, позовавайки се на свои източници, че руски танкери са доставяли гориво на Северна Корея най-малко три пъти за последните месеци чрез прехвърляне на товари в открито море. 

Русия отрече обвиненията, като подчерта, че доставянето на стоки не е напълно забранено, а съществуват ограничения. 

Северна Корея разчита на вноса на горива, за да може затруднената й икономика да продължи да работи. Петролът й е необходим и за програмата за междуконтинентални балистични ракети и ядрената програма.

Тръмп допълни, че Пхенян постоянно се приближава към създаването на ракета, способна да достигне САЩ.

"Все още не са достигнали този момент, но са близо. И с всеки изминал ден са все по-близо", каза той.

След последното си изпитание на междуконтинентална балистична ракета през ноември Северна Корея заяви, че вече е поставила в обсега си САЩ. Някои експерти смятат, че предвид траекторията и изминатото разстояние тя е способна да достигне чак до Вашингтон.

Те обаче казаха също, че Северна Корея все още не е представила никакви доказателства, че е преодоляла всички технически пречки за тази цел, но според някои разузнавателни служби Пхенян може да съумее да преодолее една от най-важните до края на годината.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

23293

2

Стефан

18.01 2018 в 14:59

Е, не повече, отколкото щатите помагат на терористите в цял свят.
Тръмпе, чети вестници бе!

10571

1

Hissarion

18.01 2018 в 13:34

Последните преговори бяха по времето на Клинтън и тогава баща му на Чен-ун спря разработването на ядрената си програма. После Буш дойде и съсипа всичко с косвени заплахи и учения. Обама се криеше. Този новият се самодоказва на гърба им, а сега най-накрая се сети, че има удобен виновник за всички провали.