Тръмп официално е кандидат за втори мандат на републиканците

По 1000 долара ще получат нуждаещите се американци като подкрепа на американската икономика

OFFNews 18 март 2020 в 09:08 1468 0

Американският президент Доналд Тръмп спечели първичните избори във Флорида и Илинойс и вече има над 1276 делегати, което го прави официално кандидат за втори мандат на Републиканската партия, предаде The Guardian.

"Поздравления за Доналд Тръмп, който бе избран за кандидат на републиканците за президентските избори" в САЩ, написа в Туитър председателката на националния комитет на партията Рона Макданиъл.

Тръмп ще се бори за втори мандат на президентските избори през ноември 2020 г. 

Вчера министърът на финансите на САЩ Стив Мнучин заяви на брифинг в Белия дом, че администрацията на президента Доналд Тръмп иска да напълни джобовете на американците с пари "веднага", предаде Си Ен Ен. 

Мнучин обясни, че тази мярка ще помогне на американската икономика да не изпадне в криза във връзка с коронавируса. Той подчерта, че "американците имат нужда от пари в брой и то веднага" и обясни, че под "веднага" има предвид следващите две седмици. "Президентът ми даде указание, че трябва да направим това сега", добави Мнучин.

Вчера борсовите индекси се съвзеха бавно след историческите спадове през последните седмици заради коронавируса. Мнучин поясни, че правителството няма да финансира милионерите.

Финансовият министър добави, че администрацията ще позволи на американците да забавят до три месеца плащането на дължимите данъци до 1 млн. долара. От думите му стана ясно, че няма да има лихви или наказателни плащания за забавянето.

Корпорациите ще могат да отложат данъчни плащания до 10 млн. долара за същия срок.

Идеята е всеки нуждаещ се американец да получи чек от 1000 долара, като подкрепа от републиканците и от демократите в Конгреса. 

"Мисля, че е ясно, че няма нужда да пращаме чекове на хората, които правят по 1 млн. долара годишно. Но ни харесва тази идея. Това ще се разглежда тепърва и след това ще има още подробности", добави финансовият министър.

Американските фондови пазари и банки ще останат отворени, така че хората да имат достъп до сметките си, обясни Мнучин.

"Ще използваме цялата сила, с която разполагаме", подчерта Мнучин за усилията за предпазване на икономиката, включително чрез стимулиращи мерки. "За правомощията, които нямаме, ще се обърнем към Конгреса", допълни той.

"Ще действаме нашироко. Искаме да действаме нашироко, солидно. Не искаме авиолинии да се закриват. Не искаме хората да губят работата си", заяви Доналд Тръмп.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови