Тръмп планира ядрена сделка с Русия и Китай

OFFNews 26 април 2019 в 10:54 2501 1

Доналд Тръмп

Снимка АА

Администрацията в САЩ се занимава с подготовка на проект за договор за съкращаване на ядрените оръжия, съобщава CNN, като се позовава на свои източници. Според тях американският президент Доналд Тръмп смята да сключи „грандиозно ядрено споразумение с Русия и Китай“, което за самия него може да се окаже „знаково постижение“ във външната политика.

Белият дом вече води интензивни междуведомствени преговори, за да разработи варианти за новата сделка. Тя може да замени подписания с Русия договор за стратегическите оръжия за нападение, който изтича през 2021 г. Документът влезе в сила на 5 февруари 2011 г. и действа 10 г. с двустранно продължение на договореностите за 5 г.

„Президентът даде ясно да се разбере, че според него, контролът над оръжията трябва да се осъществява с участието на Русия и Китай, както и договорът да обхване всички видове оръжия, бойни глави и ракети. Ние имаме намерение възможно най-скоро да предоставим президента възможните варианти за сключването на сделката“, твърди високопоставен представител на Белия дом. Друг източник допълва, че нито една от предишните администрации в САЩ не е опитвала да постигне подобно споразумение. Според тях целта е да се обнови прашният договор, както и да се повиши глобалната сигурност. „Президентът иска ние да поемем контрола над всичкото това оръжие. Ние сме длъжни да ликвидираме възможно повече въоръжения, длъжни сме да се стремим към унищожаването на цели класи оръжия“, казва един от източниците на телевизията.

CNN уточнява, че Белият дом още не е съставил график за преговорите с Китай и Русия, а въпросът за подписването на новия договор дори не е поставян. Американските власти не бързат да обсъждат продължаването на стратегическия договор за оръжията за нападение. „Предвид това какво оръжие създават Русия и Китай, ние трябва да обсъдим какво можем да предложим така, че двете страни да седнат на масата на преговорите и да опитат да договорят най-добрата сделка“, отбелязва един от американските администратори.

На 1 февруари 2019 г. САЩ започнаха процедура за излизане от Договора за ликвидиране на ракетите със среден и малък обсег, който действа от юни 1988 г. Вашингтон многократно обвиняваше Москва в отказ от изпълнението на условията по договора – според американската страна, Русия разработва ново оръжие в нарушение на този договор. Русия отрича всички обвинения, а на 2 февруари също обяви напускането на договора.

На 6 февруари в изявлението си пред Конгреса Доналд Тръмп допусна, че е възможно САЩ да успеят да договорят друго споразумение съвместно с Китай и други страни, което да замени договора за ракетите. От Пентагона също подчертаваха, че Вашингтон не е заинтересован от нова конкуренция във въоръженията. Москва е предложила на Вашингтон да бъде приета на високо равнище съвместна декларация за недопускане на ядрена война и укрепване на стратегическата стабилност. Проектът на въпросния документ е бил предаден на американската страна още през октомври 2018 г. Отговор от страна на САЩ до момента няма.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

77927

1

El Commandante

26.04 2019 в 11:46

"Президентът иска ние да поемем контрола над всичкото това оръжие."

Ахахаха, с глас се смея! Успех с това!


И между другото, не се казва "класи" оръжия, а "класове", серсеми...