Тръмп подкрепи НАТО, Меркел поиска търговско споразумение със САЩ

OFFNews 17 март 2017 в 22:30 5277 3

Германският канцлер Ангела Меркел е на посещение в САЩ, където се срещна с президента Доналд Тръмп. 

На съвместната пресконференция след срещата Тръмп съобщи, че е заявил подкрепата си за НАТО, но настоява всички членки да платят своя честен дял от разходите за отбрана. 

Меркел пък посочи, че се надява САЩ и ЕС да продължат преговорите за трансатлантическа зона за свободна търговия.

Тръмп коментира, че не подкрепя изолационизма в търговията, но е за справедливи търговски сделки.

"Не съм изолационист, поддръжник съм на свободната търговия, но също така и на справедливата търговия. Нашата свободна търговия доведе до множество лоши неща" по отношение на дълга и дефицитите, заяви той, цитиран от ДПА и БТА. 

Меркел заяви, че успехите на Германия, както в икономическата област, така и в сферата на мира и сигурността вървят ръка за ръка с европейската интеграция. "Това е нещо, в което съм дълбоко убедена", добави германската канцлерка.

След предишните си остри изявления за търговските позиции на Берлин, американският президент зае по-помирителна позиция, уверявайки, че без съмнение двете страни ще работят наистина добре заедно.

"Трябва да кажа, че германските преговарящи свършиха доста по-добра работа от американските, но се надявам, че ще можем да се изравним. Ние не търсим победа, всичко, което искаме е равнопоставеност", подчерта президентът.

"Не мога обаче да говоря за други страни. Китай, почти всички други страни, с които правим бизнес, това не е наистина нещо, което можем да наречем добро за работниците в САЩ", каза президентът, като отново нарече Северноамериканското споразумение за свободна търговия (НАФТА) "катастрофа".

Двамата обсъдиха и конфликта в Украйна. Тръмп подчерта, че оценява усилията на Меркел за намиране на мирно решение. 

Тръмп посочи, че оценява ролята на Меркел в борбата с тероризма, като каза още, че според него имиграцията "е привилегия, а не право", а сигурността на гражданите е на първо място. 

Американските медии обърнаха внимание на факта, че по време на сесията за фоторепортерите в Овалния кабинет Меркел е попитала Тръмп дали не иска да се ръкуват, но той не е реагирал. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови