Тръмп с критики към ООН в първата си реч пред организацията

OFFNews 18 септември 2017 в 19:59 2347 0

В първата си реч пред ООН американският президент Доналд Тръмп разкритикува международната организация  и поиска реформи.

Той обяви, че ООН е съсипвана от бюрокрация и лошо управление. 

"ООН трябва да се съсредоточи повече върху хората и по-малко върху бюрокрацията", заяви Тръмп, цитиран от Франс прес и БТА.

Тръмп направи изявлението преди официалното откриване на годишната сесия на Общото събрание на ООН. 

Според него в последните години бюрокрацията и лошото управление пречат на ООН да разгърне пълния си потенциал, а САЩ не виждат резултати след инвестираните от тях средства.

Подготвена от САЩ декларация за реформи в организацията беше подкрепена от 126 страни, а американската посланичка в ООН Ники Хейли призова 67-те страни, които не са подписали декларацията, да го направят.

В сесията на Общото събрание на ООН участва и вицепремиерът и външен министър Екатерина Захариева. 

"От години се говори за реформа в ООН, но най-после сме близо поне до административната част. Над 120 държави са подписали декларацията за подкрепа на реформите. Подкрепям призива на президента Тръмп и на генералния секретар Антонио Гутериш за по-малко бюрокрация, повече ефективност и близост до хората", заяви Захариева.

По време на срещата на високо равнище вицепремиерът Захариева разговаря с премиерите на Албания и Република Македония - Еди Рама и Зоран Заев, както и с колегите си от региона Никос Кодзиас (Гърция), Никола Димитров (Република Македония), Теодор Мелешкану (Румъния), Мария Пейчинович Бурич (Хърватия), както и с първия дипломат на Кралство Нидерландия Берт Кундерс.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови