Ексклузивно Със сълзи: Свалиха Росен Желязков от председателското място в предпоследния ден на 49-ото НС

Тръмп съкращава помощта за Хондурас, Гватемала и Салвадор заради мигрантите на границата

OFFNews 22 октомври 2018 в 17:51 4404 1

Снимка AFP

Американският президент Доналд Тръмп обяви за национална извънредна ситуация струпването на мигранти от Централна Америка на границата с Мексико и обяви, че ще започне да съкращава помощта за Хондурас, Гватемала и Салвадор, съобщи Ройтерс, цитирана от БТА. 

"За жалост изглежда, че полицията и армията на Мексико не могат да спрат Колоната, която се е насочила към Южната Граница на САЩ. Предупредих Граничната Охрана и Въоръжените ни сили, че това е Национална Извънредна Ситуация", написа Тръмп в Туитър.

"Гватемала, Хондурас и Салвадор не се справиха със задачата да спрат хората, които са напуснали страната и искат да дойдат незаконно в САЩ. Сега ще започнем да прекратяваме или съществено да намаляваме огромната чуждестранна помощ, която рутинно им се дава", заяви Тръмп.

Хиляди мигранти, главно от Хондурас, се струпаха в мексиканския пограничен град Тапачула през уикенда, след като дойдоха пеша от границата с Гватемала.

Мексиканската полиция следеше напредването на колоната, но не я спря.

Тръмп заплашва да спре помощта за региона и евентуално да затвори границата на САЩ с Мексико с помощта на армията, ако мигрантската колона не бъде спряна.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

10571

1

Hissarion

23.10 2018 в 12:18

С други думи ще плаща по-малко на местните дерибеи. Това дали ще намали емиграцията или ще има обратния ефект? Друг е въпросът какво означава да плащаш, когато парите, с които разполагаш са неограничени, защото си ги печаташ сам.
 
X

Подкастът на OFFNews