Тръмп се среща с китайския президент

OFFNews 06 април 2017 в 12:00 2915 2

Американският президент Доналд Тръмп ще се срещне с китайския си колега Си Цзинпин.

Започващите днес двудневни преговори в Мар а Лаго ще са тест дали двамата мъже - непредвидимият новак в политиката Тръмп и премереният, опитен лидер Си Цзинпин - могат да управляват ефикасно най-важната двустранна връзка на света, пише в. "Ню Йорк таймс", цитиран от БТА. 

С отмятането от международното споразумение за климатичните промени, с отказването от ориентираното към Азия търговско споразумение и с призива за съкращаване на финансирането на ООН, Тръмп вече отстъпи лидерството в ключови сфери на Си, който иска да увеличи ролята на Пекин на световна сила и все по-усилено позиционира страната си като съперник на САЩ. Ще бъде катастрофално за Америка и света, ако Тръмп продължи по този път на разтоварване от ангажименти, допълва изданието.

Според редица експерти Тръмп не е достатъчно подготвен за тази среща, тъй като все още не е назначил хора на постовете, отговарящи за Азия, а насреща му ще бъде добре подготвен списък с искания от страна на Китай. 

Тръмп определи Северна Корея като най-неотложния проблем на националната сигурност, след като предшественикът му Барак Обама го предупреди, че Пхенян напредва в осъществяването на целта си да се сдобие с ядрена ракета, способна да порази САЩ, пише в. "Файненшъл таймс". Той заяви пред британското издание, че ще призове Си да окаже повече натиск върху Северна Корея да спре ядрената си програма и че е готов да действа едностранно, ако това не стане. Американски представител каза, че отговорът на китайския президент ще бъде "в известен смисъл тест за отношенията" между Вашингтон и Пекин.

Китайските ръководители бяха шокирани, когато Тръмп скъса през декември с дългогодишната традиция - разговаря с тайванската президентка Цай Ингвен и намекна, че може и да не се придържа към политиката "Един Китай", съгласно която Вашингтон признава единствено властите в Пекин за китайско правителство. Тръмп даде заден ход през февруари в телефонен разговор със Си, но всеки признак на нова промяна в курса ще постави неговия гост в доста неудобно положение.

Значение има и мястото, което е избрано за визитата - Мар а Лаго, а не Белият дом, тъй като според изданието това показва каква важност се придава на китайския лидер и на неговата визита.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови