Тръмп ще обяви извънредно положение, за да построи стената на границата с Мексико

OFFNews 15 февруари 2019 в 12:43 3653 0

Американският президент Доналд Тръмп ще обяви днес извънредно положение, за да може да получи финансиране за строежа на стената на границата с Мексико. 

Информацията беше потвърдена от говорителката на Белия дом Сара Сандърс. 

"Президентът Тръмп ще подпише законопроекта за финансирането на държавните институции и, както и преди е заявявал, ще предприеме и други мерки - включително обявяване на извънредно положение в страната, за да направи така, че да сложим край на кризата с националната сигурност на границата и на хуманитарната криза там", посочи Сандърс.

"Президентът за пореден път изпълнява свое обещание - да построи стената, да опази границата и нашата велика страна", добави тя.

След като Конгресът не му позволи да получи 5,7 млрд. долара за изграждането на стената, Тръмп в крайна сметка се съгласи да подпише документа за финансиране на правителството, за да не се стига до ново блокиране на администрацията, седмици след последната рекордна блокада от 35 дни.

Така той получи 1,3 млрд. долара за охрана на границата, което включва и физически бариери, но не бяха отпуснати пари за строежа на обещаната от него стена. 

Председателят на Камарата на представителите Нанси Пелоси подчерта, че ако Тръмп обяви извънредно положение, ще обмисли всички възможни опции за действие и може да оспори решението в съда. Според нея на границата с Мексико няма криза, засягаща сигурността, а има хуманитарно предизвикателство. 

"Той не успя да убеди Мексико, американците или техните избрани представители да платят за неговата неефективна и скъпа ограда, затова се опитва да заобиколи Конгреса в отчаян опит да постави данъкоплатците на тясно. 

От Белия дом отговориха, че са готови за евентуални съдебни битки около решението за обявяване на извънредно положение. 

По време на кризата на администрацията президентът вече заплаши да обяви извънредно положение, за да получи парите за оградата.

Според много анализатори планът на Тръмп да обяви извънредно положение разделя републиканците. Някои го подкрепят, като твърдят, че ходът му е в името на защита на границата. Според други обаче решението му е грешка. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови