Тръмп заплаши ЕС с 20% увеличение на митата за вноса на европейски коли

OFFNews 22 юни 2018 в 20:04 4552 0

Американският президент Доналд Тръмп заплаши Европейския съюз с увеличаване на митата и тарифите за вноса на коли от Европа с 20%. Това ще се случи, ако европейските власти от своя страна не променят политиката си относно американските стоки, които влизат в границите на ЕС.

Изявлението, което наля още бензин в разпалената вече икономическа битка между ЕС и САЩ, бе публикувано от американския президент в Туитър днес.

Намерението си за увеличаване на митата и тарифите за внос на европейски коли Тръмп завърши с думите "Стройте ги тук!".

Американският президент и неговият съветник по търговските въпроси Питър Наваро отдавна говорят, че ЕС налага несправедливи мита върху американските стоки, докато правителството на САЩ прави лесен вноса на автомобили от други страни.

Днес в полунощ брюкселско време официално влязоха в сила допълнителните мита върху десетки американски стоки, което означава, че те ще поскъпнат на европейските пазари. В списъка са стоки като дънки, бърбън, мотори, портокалов сок и др. Става въпрос за стоки на обща стойност 2.8 милиарда евро.

От своя страна европейските мерки бяха заради митата от 25% върху стоманата и 10% върху алуминия, наложени от САЩ на повечето страни в света. Така американските производители, които използват алуминий и стомана - например на автомобили, ще плащат повече, за да ги внесат. Сума, която в крайна сметка ще излезе от джобовете на потребителите.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови