Тръмп защити полицая, застрелял чернокож арестант в Атланта

OFFNews 18 юни 2020 в 16:53 3003 0

Снимка БТА/AP

Президентът на САЩ Доналд Тръмп защити белия полицай, застрелял чернокож арестант в Атланта преди дни, след като служителят на реда беше обвинен в убийство, предаде Франс прес. 

Тръмп обяви, че полицията в страната не е била "третирана справедливо". 

Гарет Ролф беше обвинен за убийството на афроамериканеца Рейшард Брукс, когото той застреля в гръб на паркинг. Очевидци разказват, че след това полицаят ритнал Брукс в гърба, докато той кървял на земята.

Към този момент Ролф има 11 наказателни обвинения.

Кметът на Атланта Кейша Ланс Ботмс заяви пред CNN, че моралът сред полицаите е спаднал десетократно и добави, че очакванията му са свързани с това полицаите да спазват ангажиментите си към общността, които са дали в стъпването си в длъжност. 

Според окръжния прокурор Пол Хауърд 27-годишният Брукс не е показвал "агресивно поведение" към полицаите и не е представлявал заплаха, за да се оправдае стрелбата. След инцидента шефът на полицията в Атланта Ерика Шийлдс подаде оставка, а стрелялият полицай беше уволнен.

По данни на властите на 12 юни в петък вечерта полицаите се опитали да задържат Брукс, който бил в автомобил край ресторант "Уендис" в нетрезво състояние. Афроамериканецът оказал съпротива, след което полицаите се опитали да използват електрошок, но Брукс успял да им го отнеме. Предполага се, че бягайки се е опитал да използва електрошока срещу полицаите, след което единият от тях го прострелял няколко пъти. Брукс е бил откаран в болница, където издъхнал.

Този нов смъртен случай дойде на фона на това, че САЩ се тресе от протести след убийството на чернокожия Джордж Флойд от белия служител на реда Дерек Шовин в Минеаполис, Минесота, преди около месец.

Относно смъртта на Брукс Тръмп коментира: "Смятам, че ситуацията е ужасна, но не може да се съпротивляваш на полицейски служител".

"Надявам се с него да се отнесат справедливо (Ролф), тъй като полицията не беше третирана справедливо в тази страна. Но отново - не може да се съпротивлявате на полицай по подобен начин. Те са се озовали в много ужасен спор и вижте как свърши всичко. Много лошо", допълни президентът.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови