Тръмп зове за спиране на лотарията с американски визи и имиграцията чрез роднинство

В първата си реч "За състоянието на съюза" американският президент призова за единство в Конгреса

OFFNews 31 януари 2018 в 08:53 4125 0

В първата си реч  "За състоянието на съюза" Доналд Тръмп призова за единство в Конгреса, но поиска още по-сурови мерки по отношение на имиграцията, настоявайки за стена по границата, спиране на лотарията с американски визи и на имиграцията чрез роднинство. В една от най-дългите президентски речи - американският държавен глава говори час и 20 минути - Тръмп призова Конгреса да остави настрана "партийните дрязги" и да реформира националната федерална система, предаде Асошиейтед прес.

"Тази вечер аз призовавам всички нас да загърбим разногласията си, да потърсим допирна точка и да съберем единството, което ни е нужно, за да изпълним волята на хората, които са ни избрали, за да им служим", заяви Тръмп, а по-късно допълни: "Това е нашият нов американски момент. Никога не е имало по-добро време да се започне осъществяването американската мечта. Съюзът е силен, понеже американският народ е силен."

"Аз моля и двете партии да се обединят, за да ни дадат безопасната, бърза, сигурна, надеждна и модерна инфраструктура, от която нашата икономика има нужда и нашият народ заслужава", призова още Тръмп, но докато го правеше, доказателството за дълбокото разделение между партиите беше очевидно, отбелязва Ройтерс. Почти всички демократи спряха да ръкопляскат секунди след като президентът влезе в залата на Камарата на представителите. Докато половината от публиката бурно ръкопляскаше, изправяйки се на крака, по време на речта, другата половина седеше мрачна и неподвижна, в море от черно облекло, предаде Асошиейтед прес.

Първата дама Мелания Тръмп дойде отделно от съпруга си и бе посрещната със силни ръкопляскания, докато се настаняваше.

В речта си Тръмп потвърди и решимостта си да води "дълга и тежка" борба с наркотиците и обвини за навлизането им "отворени вратички в системата и отворените граници". Те, освен това, позволили "на милиони зле платени работници да се конкурират за работа и заплата с най-бедните американци, и още по-трагично - са стрували живота на многобройни невинни".

По отношение на имиграционните реформи президентът предложи "справедлив компромис", като каза, че може да има "път към гражданство" за близо 1,8 милиона души, вкарани в страната незаконно като деца, но поиска "стена на южната граница". Той призова за край на лотарията с американски визи в полза на "имиграция, базирана на качества" и за спиране на имиграция чрез роднинство (освен съпрузи и малолетни деца).

По отношение на икономическото развитие на САЩ Тръмп се похвали, че "от изборите насам ние създадохме 2,4 милиона работни места, включително 200 000 само в индустриалното производство". "След години на стагнация на заплатите, най-сетне виждаме повишаващи се възнаграждения", каза Тръмп. По думите му фондовият пазар "чупи рекорд след рекорд". Той обеща от другия месец милиони американци да започнат да носят вкъщи още по-високи заплати благодарение на масовите данъчни съкращения, които той подписа като закон в края на 2017 г.

Гуантанамо

В същото време, точно преди речта на Тръмп, Белият дом съобщи, че президентът Доналд Тръмп е подписал заповед, с която оставя отворен американския военен затвор в Гуантанамо, предаде Асошиейтед прес.

Тръмп ясно показа още по време на кандидат-президентската кампания през 2016 г., че иска да държи отворен Гуантанамо и "да го запълни с някои лоши типове". 

Президентският указ гласи, че САЩ си запазват възможността да задържат допълнителни вражески бойци в Гуантанамо когато е необходимо. Той задължава министъра на отбраната да препоръчат критерии за решаване на съдбата на лицата, заловени от Съединените щати във въоръжени конфликти, включително изпращането им в Гуантанамо.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови