Три държави спират Скопие и Тирана за преговори с ЕС

OFFNews
18 октомври 2019 в 08:19 | 3341 |2

Лидерите на държавите от Европейския съюз не успяха през първия ден на срещата си на високо равнище да се договорят за започване на преговори за присъединяване със Северна Македония и Албания, съобщи литовският президент Гитанас Науседа, съобщи АФП.  

"Има известно разочарование. Трябва да признаем, че не успяхме да постигнем консенсус, защото три държави отказаха да поканят двете страни да започнат преговори", каза Науседа пред журналисти след края на първия ден от форума в Брюксел, предаде БТА. "Всички са съгласни, че Северна Македония е направила много: тя промени името на страната, промени конституцията си и е направила всичко, за да бъде поканена. Затова смятам, че липсата на решение ще има сериозни политически последици в самата Северна Македония", предупреди той. 

Франция е една от трите държави, които блокират започването на преговори и отказват да разделят обсъждането на двете кандидатки.

Дебатите за разширяването на ЕС бяха дълги и трудни, каза френски дипломат. "По тази тема няма никакъв одобрен текст, защото няма съгласие за започване на преговори за присъединяване", уточни той. Франция настоява за реформа на процеса на присъединяване, който смята за "неефективен" и "онеправдаващ". 

Започването на преговори изисква пълно единодушие на страните членки.

Държавните глави и правителствените ръководители ще продължат днес обсъжданията за членството на Скопие и Тирана, съобщи Анти Рине, премиерът на Финландия, която в момента председателства Европейския съвет. 

Ще бъде историческа грешка, ако Европейският съвет не покани за преговори за присъединяване към ЕС Северна Македония и Албания, каза пред журналисти в Брюксел премиерът Бойко Борисов. Той уточни, че България има много претенции специално към Северна Македония, но не би си позволила да ги спре да започнат преговори.

Препоръчани материали
Emigirl

Рейтинг : 1374

18.10 2019 в 10:45 2
+ 1
- 0
Франция е заслужила единствено споменаване
456

Рейтинг : 1810

18.10 2019 в 10:13 1
+ 1
- 0
Аз ли съм кьорав, или не пише кои са другите 2 държави?