Трясък и после хаос: разказват оцелели от жестоката влакова катастрофа в Гърция (снимки)

OFFNews 01 март 2023 в 13:45 3958 0

Жестоката влакова катастрофа в Гърция

Снимка БТА/АП

Жестоката влакова катастрофа в Гърция.

Само един взрив и няколко секунди бяха необходими, за да се превърне дългият празничен уикенд в кошмар за стотици гърци, попаднали в смъртоносна влакова катастрофа във вторник вечерта.

36 души загинаха, а 85 бяха ранени, когато високоскоростен пътнически влак, пътуващ към северния град Солун, се удари в товарен влак от обратната посока, излетя от релсите и избухна в пламъци.

Сред ранените са и двама българи.

Свидетели разказват, че са усетили силен трясък, после взрив и после хаос.

"Стъклата се чупеха, а хората крещяха", разказва пътник в петия вагон. "Един от прозорците се пръсна от удара на желязото от другия влак", казва пътник пред Skai TV, докато се крие под близкия мост, а лицето му е осветено от бушуващия на заден план пожар.

Във влака е имало около 346 души. Две трети от тях са млади хора - разказват пътници, цитирани от Ройтерс.

"Детето ми не си вдига телефона", казва жена, докато чака на гарата в Солун. Друга се затичва да прегърне дъщеря си, докато тя слизаше от автобус с оцелели. "Мамо, недей, аз съм ранена", спира я тя.

Много от тях са се прибирали у дома след дългия празничен уикенд, с който се отбелязва началото на гръцкия православен пост.

В Солун живеят много студенти.

"Имаше паника, кабели (навсякъде), огън, пожарът беше внезапен, обръщахме се, горяхме, огънят беше отдясно и отляво", казва 28-годишният Стергиос Миненис.

Друг пътник в един от последните вагони усетил как влакът се е разтресъл, а след това се е преобърнал. "Успях да се измъкна и отидох отпред, влакът беше огънат под ъгъл от 90 градуса, половината от него висеше над скалата и гореше. Само на мястото, където стоях, имаше петима ранени", казва той.

С настъпването на утрото спасителните екипи претърсват тлеещата осакатена стоманена маса, докато кранове бавно отстраняват части от влака.

Часове по-късно те все още откриваха жертви. Държавната телевизия ERT показа как един от екипажите носи нещо, за което се смята, че е жертва, покрита с бял чаршаф и внимателно поставена в линейка.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови