Трима изчезнали в Гърция в циклона Зорбас

Лошото време идва и у нас: оранжев код в пет области утре, жълт - в други 13

OFFNews 30 септември 2018 в 18:52 2912 0

Снимка Ройтерс

Трима души са обявени за изчезнали в Гърция, която е под влиянието на нахлулия вчера с бурни ветрове и проливни дъждове циклон Зорбас, съобщи bTV. Тропическият циклон засегна райони на остров Евбея (източно от континентална Гърция) и южния п-в Пелопонес.

Изчезналите на о. Евбея са млад мъж и двойка на средна възраст. Започнала е спасителна акция край град Мантуди.

Областната управа на Пелопонес поиска обявяването на извънредно положение. Там много реки са прелели, наводнени са къщи и са изпотрошени магазини, предаде пратеникът на bTV Новините Десислава Ризова. Най-вероятно циклонът ще тръгне към Босфора, но е възможно заради него да има влошаване на времето и в България.

Утре в Южна и Източна България е обявен оранжев код за опасно време. Той ще е в сила за пет области: Кърджали, Хасково, Ямбол, Бургас и Варна. Там се очакват валежи от 25-40 л/кв.м, на места до 50-60 л/кв.м., предупреждава Националният институт по метеорология и хидрология. 

Жълт ще е кодът в 13 области в Централна, Южна и Северна България. Те са: Добрич, Силистра, Шумен, Сливен, Стара Загора, Пловдив, Смолян, Пазарджик, Габрово, Велико Търново, Русе, Разград, Търговище. Там се очакват валежи от 15 до 35 л/кв.м.

Корабите днес останаха закотвени на главните пристанища. Пътища са наводнени и движението е затруднено. Вятърът прекъсна електрозахранването и повали дървета.

Над 1300 са сигналите за бедстващи хора - заклещени в автомобили или наводнени домове, и за паднали дървета и отломки.

Тв кадри показват улици, превърнати в реки в района Коринт в Пелопонес. Температурите паднаха до 10 градуса.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови