Тропическа буря връхлетя Ирландия с ветрове със скорост над 170 км/ч

OFFNews 16 октомври 2017 в 17:08 4513 1

Тропическата буря Офелия връхлетя южното крайбрежие на Ирландия с ветрове със скорост над 170 км/ч. 

Властите предупредиха, че това ще е най-тежкото подобно бедствие от 50 години насам. 

Стихията е взела три жертви - двама мъже и една жена. Един от мъжете и жената са загинали в Югоизточна Ирландия, след като върху колите им е паднало дърво. Вторият мъж е загинал при инцидент с резачка, докато се е опитвал да отреже паднало от бурята дърво.  

Около 120 000 жилища и стопански обекта са без електричество, като се очаква този брой да нарасне. На летището в Дъблин бяха отменени 130 самолетни полета. Училища, болници и линии на обществения транспорт спряха работа, бяха разположени и военнослужещи, които да помогнат за усилване на дигите срещу възможни наводнения.

По данни на ирландския Национален институт за метеорология бурята, чиято степен снощи беше понижена от ураган на буря, е започнала да връхлита крайбрежните райони тази сутрин местно време с ветрове със сила от 176 км/ч. Това е станало в най-южната точка на Ирландия. Има голяма вероятност от наводнения, съобщи Ройтерс, цитирана от БТА.

Службата за метеорология на Великобритания издаде предупреждение за опасно време за Северна Ирландия, което ще бъде в сила между 14 и 21 ч. местно време.

Британските медии сравниха Офелия с "Голямата буря" от 1987 г., връхлетяла точно преди 30 години Обединеното кралство с ураганни ветрове.

Очаква се през днешния ден епицентърът на бурята да премине над цялата територия на Ирландия, след което през нощта да се насочи към Западна Шотландия.

Повече за бурята Офелия можете да прочетете в НаукаOFFNews.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews