Трус в британското правителство: финансовият министър шокира с оставката си, премиерът уволни 8 от кабинета

OFFNews 13 февруари 2020 в 19:44 3701 0

Саджид Джавид

Британският министър на финансите Саджид Джавид шокира Уестминстър, като изненадващо подаде оставка в деня, в който премиерът на Великобритания Борис Джонсън извърши рокади в правителството, предаде Би Би Си. Джавид отхвърли заповедта на министър-председателя да уволни екипа си от съветници, заявявайки, че "никой уважаващ себе си министър" не би приел подобно условие. "Нямах друг избор, освен да подам оставка" - каза впоследствие той.

Джавид напуска само 4 седмици, преди да представи първия си бюджет и бе заменен моментално от Риши Сунак - политик от Британската консервативна партия и главен секретар на Министерството на финансите от юли 2019 г.

Сунак е доверен човек на Джонсън. Депутат е от 2015 г. Произхожда от семейство на лекар и аптекарка. Бил е първи заместник на финансовия министър с ресор "държавни разходи". Завършил е колежа "Уинчестър", преди да започне да учи политика, философия и икономика в университета в Оксфорд.Магистър е по бизнес администрация от американския университет в Станфорд. Работил е за инвестиционната банка "Голдман Сакс" (Goldman Sachs) и за хедж фонд, а след това става съосновател на инвестиционна фирма. Съпругата му е дъщеря на индийския милиардер и съосновател на компанията в сферата на информационните технологии "Инфосис" (Infosys) Нараяна Мурти.

Смята се, че толкова неочаквана оставка на министър на финансите не е имало от времето на Маргарет Тачър, когато през 1989 година Найджъл Лоусън напуска кабинета – пак по повод на спор около съветници, пише БНР.

Шокиращата оставка измести на заден план вече оповестените от премиера 8 уволнения на членове на кабинета - министри и зам.-министри, съобщава БНР.

Сред уволнените са: министърът на бизнеса Андреа Ледсъм, министърът на околната среда Тереза Вилиърс и отговарящата за жилищното настаняване Естър Маквей. За изненада се смята уволнението на министъра за Северна Ирландия Джулиън Смит. Той на практика възобнови процеса на подялба на властта в провинцията само след няколко месеца на поста, нещо което преди това не успяха да сторят двама други министри за три години.Той централна фигура при възстановяването на северноирландското регионално правителство - ключов елемент на споразумението от Разпети петък, сключено през 1998 г. Работата му тогава беше приветствана от всички политически сили.

Първият министър на Северна Ирландия Арлийн Фостър, която е от Демократичната юнионистка партия, написа в Туитър, че макар невинаги да е била съгласна със Смит, "отдадеността му е била невероятна". "Джулиан Смит е "един от най-добрите политици на Великобритания на нашето време", коментира премиерът на Република Ирландия Лио Варадкар.

Мястото на Андреа Ледсъм като министър на бизнеса ще заеме Алок Шарма. Ан-Мари Тварелиян бе назначена за министър на международното развитие.

На фона на случващото се правният съветник на правителството Джефри Кокс се оттегли доброволно. Главният прокурор на Англия и Уелс Джефри Кокс съобщи в Туитър, че също подава оставка.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови