Туристите в Турция ще плащат данък за престой в хотелите

OFFNews 19 ноември 2019 в 22:37 3373 0

Снимка atr.ua

Парламентът в Турция прие на първо четене законопроект, който задължава от 1 април 2020 г. туристите да плащат 2% от стойността на настаняването им.

„Парламентът прие някои поправки в закона за данъците върху услугите, в това число и текста за 2% налог върху престоя. Останалите текстове ще се обсъждат още“, посочва говорителят на парламентарната пресслужба, цитиран от турските медии.

Той допълва, че след окончателното приемане на закона, той ще бъде разгледан от специална комисия, която ще реши дали да бъде предаден на президента за подпис, или да бъде върнат за доработване. Държавният глава може да внесе свои поправки в закона или да отмени някои от текстовете му.

Опозиционният в. „Сьозджу“ подчертава, че за разлика от световните практики, парите от данъка ще постъпват в държавния бюджет, а не в общините. Налозите ще се вземат от всички туристи, не се предвиждат намаления за деца и пенсионери.

Президентът може дори да увеличи или пък да намали процента на данъка 2 пъти. Парите ще се събират от настанените в хотели, мотели, пансиони, курортни селища, къщи за гости, както и в апартаменти и бутикови хотели. В същото време обаче постоянните клиенти на държавните домове за гости няма да плащат този налог.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови